Immòbil. La sala del 77 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat l’incident d’execució sol·licitat per Josep Costa, en el qual qüestionava la designació de la magistrada substituta del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, en el judici a exmembres de la mesa del Parlament del 2019, on ell era vicepresident. Costa assegurava que Barrientos va escollir a la seva substituta i, per tant, demanava la nul·litat de la causa, com també ho va exigir en el judici, el 5 d'octubre passat. La sala del 77 considera que un cop resolta la recusació i apartat el magistrat Barrientos del tribunal (com va exigir Costa), "la decisió ja quedava automàticament executada", segons ha avançat aquest dimecres el gabinet de premsa del TSJC, que ha afegit que la  resolució es comunicarà completa en els dies vinents.

La sala 77 (formada per sis magistrats de diferents jurisdiccions del TSJC) també ha inadmès la petició de la Fiscalia que el magistrat Carlos Ramos, també recusat per Josep Costa, havia d’estar en el judici als quatre membres sobiranistes de la Mesa, acusats de desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

La substitució del jutge Barrientos

El TSJC es va veure obligat a suspendre el judici de la Mesa del Parlament el juliol passat, quan la sala 77 va acceptar la recusació del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, un fet molt excepcional, i a l'agost la de Carlos Ramos, totes dues impulsades per Josep Costa, amb el suport de la resta d’encausats.

Abans de les vacances de l’estiu, es va anunciar que la magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, substituiria Barrientos en el judici a la Mesa del Parlament, en ser l'única disponible de la llista de voluntaris que té el TSJC i que s’aprova anualment. La resolució va ser comunicada, en una interlocutòria, pel mateix Barrientos com a president del TSJC, fet que va ser qüestionat pel Josep Costa, que va demanar una explicació sobre el procediment, i ho va denunciar a la sala 77 i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el qual li va respondre que "no era una acció governativa, sinó jurisdiccional" i, per tant, si volia denunciar res ho havia de fer al Tribunal Suprem, en la via del contenciós-administratiu. I ara la sala 77, presidia pel magistrat Javier Aguayo, també ha resolt que el canvi de jutge s’aplica de forma “automàtica”.

La reacció de la Fiscalia

Pel que fa a la negativa de la sala 77 del TSJC de donar la raó a la fiscalia, per una part dona més seguretat al tribunal del TSJC, presidit per Carles Mir, que va jutjar a la Mesa del Parlament per desobediència al Tribunal Constitucional, ja que si s’admetia el seu reclam obligava a tornar a repetir la vista contra el llavors president de la Mesa del Parlament i conseller d’Empresa, Roger Torrent, l'exvicepresident Josep Costa, i els exsecretaris Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado.

El TSJC ha detallat que en la resolució de la sala 77 hi ha dos vots en contra de no acceptar la petició de la Fiscalia, que segurament seran els mateixos dos magistrats que es van oposar a la recusació de Ramos i apartar-lo del judici. Caldrà veure si aquesta negativa es planteja com argument en un futur recurs de la Fiscalia si els quatre membres sobiranistes de la Mesa són absolts.