Cap sorpresa. El tribunal d’apel·lació de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquesta tarda, que desestima els recursos presentats per l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, investigats per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) el 2019,  contra la resolució de la magistrada del novembre passat, que els deixava a un pas de judici. En la resolució, el tribunal sosté que en aquest moment processal no és per respondre els seus reclams d’inviolabilitat parlamentària, de tenir el jutge prederminat per la llei o que els fets no tenen rellevància penal, només si la instructora ha fet correctament el tràmit, que sí que el ratifiquen.

La resolució del TSJC ‑datada el 28 de febrer passat, i comunicada aquest vespre pel gabinet de premsa del TSJC‑ arriba ara, quan la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar els escrits d’acusació contra els anteriors membres de Junts i d’ERC de la Mesa del Parlament, el desembre passat. En concret, demana 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic per a Torrent, Costa i Campdepadrós, i la rebaixa a un any i quatre mesos d’inhabilitació a Delgado per haver participat només a un acord. El pecat: haver permès un debat vers la independència de Catalunya i contra el rei el 2019, davant un TC implacable amb el debat parlamentari. Precisament, recentment, el ple del TC, dividit, ha acordat d’anul·lar aquestes resolucions de caràcter polític i que no comporten cap efecte executiu, com sí que tenia la primera Mesa del Parlament del 2017, encapçalada per Carme Forcadell i ja castigada.

 

Raonaments

El tribunal del TSJC ‑format pels magistrats Fernando Lacaba, de ponent, Jordi Seguí, i M. Jesús Manzano‑ desestima els recursos i confirma les interlocutòries de la instructora, Maria Eugènia Alegret, del 10 de novembre i del 13 de desembre passats, amb els quals tanca la investigació i dona pas a la fase final del procediment, passant les diligències a procediment abreujat. Davant els retrets de falta d’imparcialitat d’Alegret, el tribunal exposa que  el Suprem indica que en finalitzar la investigació “n’hi ha prou que en aquest es reculli l’essencial de l'objecte del procés penal que posteriorment ha de respectar-se per les acusacions en els seus respectius escrits”, com ja ha fet la fiscalia, en acusar només per desobediència.  El tribunal afegeix que amb  aquestes resolucions de la magistrada “no equival a l'arbitrarietat d'aquesta, ni significa per força una acusació sorprenent de què haguessin de defensar-se”, i que  “la instructora no formula cap acusació, sinó que fa una valoració provisional que no és vinculant fins a la qualificació jurídica definitiva dels fets investigats”.

En l’escrit, el tribunal exposa individualment els reclams dels encausats, els quals revoca sense entrar en el fons, ja que assegura que no pertoca analitzar-los en aquest moment, sinó en el judici. Així, no analitza el que exposa Costa, com el fet que Vox sigui acusació popular, o “la criminalització del debat parlamentari”. Tampoc atén les peticions de Campdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia, i de Delgado, que com que no són ja diputats de Junts ni d’ERC, respectivament, consideren que haurien de ser jutjats per un jutge ordinari, no al TSJC. En conclusió, tot  el que exposen en els recursos “escapa a l'àmbit d'aquest recurs, per pertànyer el seu examen, si escau, a la fase d'enjudiciament”, clou el TSJC. Per tant, ara només cal saber la data del judici a l'alt tribunal català a la segona Mesa del Parlament.