El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala les mesures restrictives acordades per la Generalitat per implementar-les quan s'aixequi l'estat d’alarma aquest diumenge. El tribunal s'acull a les recomanacions dels informes sanitaris i a l'informe favorable de la Fiscalia Superior de Catalunya.

Les mesures afecten les reunions i trobades familiars i de caràcter social i els actes religiosos i cerimònies civils. El TSJC no s'oposa a limitar a un màxim de sis persones les trobades socials i familiars ni a limitar l'aforament màxim de les cerimònies religioses, tot i que afecten drets fonamentals. Les mesures inclouen la limitació del 50% en l'aforament d'actes religiosos.

A més, el tribunal també ratifica la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants. Pel que fa als actes i cerimònies civils, es fixa un màxim de 500 persones, o bé un miler si hi ha bona ventilació o l'esdeveniment es produeix a l'aire lliure. La resolució conté un vot particular signat per dos magistrats, però és concorrent amb la línia principal del tribunal.

Era la resposta esperada pel Govern i per la consellera de Salut, Alba Vergés, que aquest matí a Catalunya Ràdio confiava que el TSJC donés avui una resposta. Es mostrava segura també que el tribunal català donaria l'aval a mantenir les trobades restringides a sis persones. I així ha estat.

 

 

La decisió anunciada pel Govern i ratificada ara pel TSJC provocarà la paradoxa que aquest dissabte hi haurà toc de queda entre les 10 i les 12 de la nit, moment en què finalitza l'estat d'alarma i s'aixecaran les restriccions.

Des del Govern s'ha insistit, però, a mantenir les mesures d'higiene i distàncies per combatre la Covid. "Hem de continuar sent molt curosos en la limitació de les trobades, en especial als espais tancats", ha advertit, a més d'insistir en les crides a la responsabilitat dels ciutadans. De fet, la polèmica arran del dinar a casa del capità del Barça, Leo Messi, ha donat peu avui, a més, a una crida a l'exemplaritat.

Les mesures a partir del 9 de maig 

El confinament perimetral i el toc de queda nocturn acabaran a Catalunya el 9 de maig, amb l'aixecament de l'estat d'alarma. Les restriccions es poden aixecar gràcies a l'estabilització en la davallada de les dades epidemiològiques i el bon nivell de vacunació aconseguit a Catalunya, però seguiran en vigor les mesures d'aforament, de reunions socials de màxim de sis persones i de distància. 

Tot i això, el Govern ha insistit que si en el futur empitjora la situació, no es descarta aplicar noves limitacions. En aquest sentit, ha assegurat que l'executiu ja disposa avui de les eines jurídiques necessàries per fer-ho.