Nou front judicial obert contra la Fiscalia General de l’Estat (FGE). La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid  (TSJM) ha admès a tràmit la querella presentada per Alberto González Amador, la parella de la presidenta de Madrid, Isabel Ayuso (PP), contra María Pilar Rodríguez Fernández, fiscal en cap de la Fiscalia de Madrid; i Julián Salto Torres, fiscal de la secció de Delictes Econòmics de la mateixa Fiscalia, acusats del delicte de revelació de secrets per funcionari, per la informació difosa sobre el cas del seu frau fiscal. En una resolució, comunicada aquest dimarts, el tribunal també accepta l’exposició raonada elevada pel titular del jutjat d’instrucció 28 de Madrid, i admet  el Col·legi de l’Advocacia de Madrid com a acusació popular.

La investigació a dos fiscals per haver fet públic un comunicat de premsa és excepcional. La Fiscalia ha demanat l’arxivament de la querella en afirmar que el comunicat que va fer la Fiscalia de Madrid era aclarir la seva investigació  sobre el frau fiscal de González enfront d'"investigacions tergiversades", que atribueix al portaveu de la Comunitat de Madrid i mà dreta d'Ayuso, i no va difondre dades personals. I és que es va aclarir que va ser la parella d’Ayuso qui va proposar a la Fiscalia un acord per evitar anar a judici per frau fiscal, i no a la inversa, com s'havia difós. El querellant sosté que el ministeri públic va difondre aquesta informació (la proposta de González enviada en un correu electrònic a la Fiscalia), que va aparèixer en diversos mitjans de comunicació, revelant informació privada.

 

Indicis delictius

En la resolució, el TSJ de Madrid afirma que “sense que pugui entendre's mai l'admissió d'una querella com un acte d'imputació anticipada, ni una qualificació ultimada dels fets, ha d'investigar-se el veritable abast del conjunt dels fets relatats en l'escrit de la querella, i així mateix analitzats en l'exposició raonada, perquè solament d'aquesta manera pot complir-se amb una finalitat essencial del sumari, tal com es contempla en l'article 299 de la LeCrim, i que consisteix en la determinació de totes les circumstàncies que puguin influir en la qualificació dels fets, sempre que aquests revesteixin indiciàriament caràcter delictiu”.

Dret a la informació qüestionat

Tot i les prevencions, el tribunal sosté que hi ha indicis delictius: "No es pot descartar la rellevància penal dels fets descrits com a constitutius de les figures apuntades en la querella."  A més, hi afegeix que cal aclarir si "el Ministeri fiscal s'ha excedit en el dret a la informació que l'assisteix", com recull la normativa que regula la seva funció i que recull informar a la ciutadania, ja que -recorda el TSJM- es tracta d'unes diligències penals i, per tant, "reservades". La parella d'Ayuso denuncia que un periodista li va trucar i preguntar per una investigació de la Fiscalia contra ell per frau fiscal, i que després alguns mitjans van difondre el correu electrònic que el seu advocat va enviar a la Fiscalia, com a negociació.

El magistrat Francisco José Goyena Salgado serà l’instructor de la causa i resoldrà si  es pot imputar el delicte de revelació de secrets als dos fiscals de Madrid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!