Cap sorpresa. El magistrat del Tribunal Suprem i instructor de la causa contra els independentistes catalans, Pablo Llarena, ha acordat la conclusió del sumari respecte a l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, processada pel delicte de desobediència el març del 2018, segons ha comunicat aquest dimecres el tribunal. En la resolució, el jutge remet la causa a la sala penal del Tribunal Suprem, i, per tant, la deixa a un pas de judici. No obstant això, el Suprem dictarà l'obertura del judici oral contra Gabriel, però enviarà la seva causa a un jutjat ordinari de Barcelona, tal com va fer amb l'exconsellera i diputada d'ERC, Meritxell Serret, tot i que en el seu cas ho va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè actualment és aforada en aquest tribunal.

En la resolució, el magistrat demana a la Fiscalia i a Vox, com a acusació particular, que en un termini de 15 dies informin què volen fer amb la causa de Gabriel. La Fiscalia podria demanar l'arxivament de la causa contra Gabriel, ja que el seu cas és el mateix del de la seva excompanya de partit Mireia Boya, que va ser absolta pel TSJC perquè no compleix els requisits de desobediència. En la resolució, el magistrat ha acordat que es remeti testimoni de la causa, juntament amb els objectes intervinguts i les quantitats consignades "a la sala competent", és a dir, a la sala penal del Suprem, per revisar la conclusió de la causa, a més de demanar el parer de les parts personades.

Cap requisit del delicte de desobediència

Gabriel es va personar la setmana passada davant del jutge Llarena, a Madrid, on va fer-li un curtíssim interrogatori. El magistrat va preguntar-li si va rebre algun requeriment del Tribunal Constitucional (TC) perquè aturés tota activitat per impulsar el procés d’independència de Catalunya, advertiment que ella va negar haver rebut. El requeriment personal és un dels requisits per ser acusat i condemnat pel delicte de desobediència, com també ser autoritat pública o funcionari, que Gabriel tampoc compleix. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va deixar clar els requisits del delicte de desobediència en absoldre l’excupaire Mireia Boya pels mateixos fets que és investigada Gabriel: presentar proposicions de llei per impulsar la votació del referèndum de Catalunya i les lleis de desconnexió en el Parlament.

 En la resolució, Llarena explica que Gabriel, després d'estar “en rebel·lia”, va comparèixer davant del jutge el 19 de juliol de 2022, i la declaració indagatòria va ser feta el 14 de setembre passat, i va deixar Gabriel en llibertat provisional i a disposició de la causa. El jutge conclou que tanca la investigació, ja que no s’han reclamat noves indagacions.

Després de la seva ràpida declaració al Suprem, Gabriel va declarar als periodistes que esperava que el seu cas s’arxivés, i defensava que el “desig d’un poble no es pot judicialitzar”. Ara caldrà veure què opinen les acusacions.