El Tribunal Suprem ha imposat a Vox una fiança de 12.000 euros abans d'estudiar si inicia els tràmits d'admissió a tràmit de la querella que va presentar el passat mes de gener contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'exministra de Justícia Dolores Delgado i els tres advocats de l'Estat que van firmar l'informe sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, després de conèixer-se la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer la seva immunitat com a eurodiputat electe mentre complia presó provisional pel procés. La petició es realitza abans fins i tot de remetre la querella a la Fiscalia per a informe.

El partit de Santiago Abascal veu delictes de "prevaricacióobstrucció a la justícia i deslleialtat professional" en l'actuació del president i Delgado i també en els tres advocats que van escriure les seves al·legacions per considerar que ho van fer "al dictat" de l'exministra de Justícia. La querella va ser ampliada uns dies més tard, després del nomenament de Delgado com a nova fiscal general de l'Estat.

Fonts de l'alt tribunal assenyalen que les fiances són habituals en el cas de querelles interposades per partits polítics i que des de fa uns dos anys fixen en 12.000 euros.

En aquest cas, per poder exercir l'acció popular, Vox ha de prestar la seva fiança en metàl·lic en el termini de vuit dies des que li sigui notificada la interlocutòria donada a conèixer aquest dimarts pel Tribunal Suprem. A la seva interlocutòria, considera que la quantitat de 12.000 euros és adequada perquè satisfà les exigències legals i no impedeix l'exercici de l'acusació al partit querellant.

Vox va presentar la seva querella davant de la Sala Penal del Tribunal Suprem atesa la condició d'aforats de Sánchez i Delgado en entendre que a l'informe dels advocats Rosa María Seoane, Luis Gonzaga de Toledo i Consuelo Castro Rey, els dos primers "van actuar de manera deliberada contra les funcions encomanades a l'Advocacia de l'Estat, torçant-les al seu propi interès com a superiors jeràrquics dels mateixos".

Afegien que els advocats de l'Estat van treballar complint "les expectatives i mandats polítics traslladats" pel govern espanyol, a través de Delgado, "en l'expectativa d'una recompensa futura o per temor d'un hipotètic cessament".

En la seva denúncia, Vox també apuntava que ERC va tenir coneixement de l'escrit de l'Advocacia abans que es fes públic, per la qual cosa el seu grup parlamentari en el Congrés ja ha sol·licitat els esborranys i les comunicacions realitzades per a la confecció de l'escrit definitiu. Tres dies més tard, quan es va conèixer que es nomenaria Delgado com a fiscal general, Vox va ampliar la seva querella inicial amb aquests nous fets.