Encara no ha passat una setmana de la investidura de Pedro Sánchez que Vox ja ha posat en marxa el seu pla d'assetjament i demolició contra el president espanyol. La formació d'extrema dreta ha presentat una querella davant del Tribunal Suprem contra Sánchez, i l'exministra de Justícia i pròxima fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, per haver pressionat presumptament l'Advocacia de l'Estat en relació amb la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

El partit de Santiago Abascal denuncia en la querella per un presumpte delicte de tràfic d'influències que, entre el 20 de desembre i el 3 de gener, quan es negociava la investidura, membres de l'Executiu i la llavors ministra van donar "instruccions polítiques" a l'Advocacia General de l'Estat perquè avalés la immunitat del líder d'ERC.

Directrius cumplides

Vox denuncia que es va ordenar que l'escrit d'al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia Europeu, que reconeixia la immunitat de Junqueras com a eurodiputat, s'adaptés a les exigències d'ERC perquè Sánchez formés Govern, directrius que van ser complertes, "tal com han denunciat els mateixos advocats de l'Estat", segons el partit.

"L'objectiu d'aquesta actuació va ser complir les expectatives i mandats polítics traslladats pel Govern d'Espanya, per conducte de Delgado, en l'expectativa d'una recompensa futura o per temor d'un hipotètic cessament," afirma. Recorda a l'alt tribunal que l'abstenció d'ERC resultava "imprescindible" perquè Pedro Sánchez pogués tirar endavant la seva investidura.

Vox argumenta així mateix en la denúncia que ERC va tenir coneixement de l'escrit final de l'Advocacia de l'Estat abans que es fes públic. Per això, el seu grup parlamentari ja ha sol·licitat els esborranys i comunicacions realitzats per a l'elaboració del text definitiu.

Querella contra els tres advocats

Segons explica, el 30 de desembre els advocats de l'Estat Rosa María Seoane, Luis Gonzaga de Toledo i Consol Castre Rei van remetre al Suprem l'escrit d'al·legacions, que "contenia les indicacions polítiques donades per la llavors ministra de Justícia" i que "satisfeien les exigències d'ERC".

Vox també ha presentat una querella contra aquests tres advocats de l'Estat pels delictes de prevaricació, obstrucció a la Justícia i deslleialtat professional.

A més ha denunciat que l'Advocacia de l'Estat continua intentant que "es cancel·lin les ordres de detenció d'altres encausats per rebel·lió que es troben, en aquest moment, escapats de la Justícia i anés del territori espanyol", intents que no responen a "criteris tècnics-jurídics, sinó a instruccions polítiques".