El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar aquest dilluns que està disposat a reunir-se amb el seu homòleg iranià, Hassan Rouhani, "si les circumstàncies són correctes", mentre va insistir que l'acord de 2015 sobre les armes nuclears iranianes va ser "ridícul".

"Si les circumstàncies són correctes, estaria certament d'acord" a reunir-se amb el president iranià, va subratllar el nord-americà en una roda de premsa conjunta amb el mandatari francès, Emmanuel Macron, en el tancament de la cimera del G7 a Biarritz (França).

Trump va assegurar tenir "bones sensacions" amb l'Iran, encara que va avançar que qualsevol nou acord nuclear hauria d'implicar que l'Iran no tingui accés a l'arma nuclear ni desenvolupi míssils balístics "durant molt més temps".

Va assenyalar que l'Iran "no és el país que era" quan ell va arribar a la Casa Blanca fa dos anys i mig, per la qual cosa no va tancar la porta a una negociació per assolir un nou pacte nuclear que reemplaci l'assolit el 2015, que va tornar a desqualificar com "un mal acord".

La porta a una eventual reunió entre Trump i Rohani l'havia obert minuts abans el francès Macron en afirmar que "es donen les condicions" perquè es produeixi aquesta trobada i que espera que es pugui tancar "en les properes setmanes".

Per a Macron, la sortida dels Estats Units de l'acord nuclear ha aportat el benefici de pressionar al règim dels aiatol·làs, a causa del deteriorament de l'economia iraniana, però també ha fet que Teheran reaccioni amb l'enriquiment d'urani en veure que no es respectava un pacte firmat.

"Trump vol un període molt més llarg (per a l'acord) i més llocs vigilats. Per l'altre costat, podem convèncer els iranians que vagin en aquesta direcció si els donem compensacions econòmiques", va assenyalar.

Per a Macron, s'ha produït un canvi rellevant en l'actitud iraniana, després que Rohani digués aquest matí que dialogarà amb qualsevol país, si això beneficia l'Iran.

El francès va voler aclarir que havia informat a tota hora de la visita sorpresa del negociador iranià, Mohamad Yavad Zarif, a Biarritz aquest diumenge per reunir-se amb Macron i diplomàtics europeus, i que no es tracta exactament d'una mediació sinó d'una "iniciativa concertada".