Són diverses les diligències obertes que hi ha sobre el rei emèrit Joan Carles I. Una d'elles és sobre el trust de l'illa de Jersey descobert en les terceres diligències sobre la fortuna de Joan Carles I. Ara, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha localitzat el presumpte testaferro que gestionava aquest trust. 

Segons assegura El Confidencial, l'investigat és Joaquín Romero Maura, un historiador de 81 anys que hauria deixat la seva identitat per camuflar una estructura offshore muntada a l'illa del canal de la Mànega per l'empresari i administrador personal de l'emèrit Manuel Prado y Colón de Carvajal. Joaquín Romero ha estat trobat en un geriàtric de Zaragoza. L'any 2009 va morir l'administrador personal de Joan Carles I i Romero Maura es va convertir en l'únic gestor dels fons opacs de Jersey.

La sorpresa per als investigadors del cas arriba quan descobreixen que els moviments de diners sospitosos s'haurien produït quan l'historiador Romero Maura ja estava ingressat en una residència per a gent gran, amb les seves capacitats físiques i mentals molt desmillorades. Ara, la Fiscalia vol determinar si els moviments de diners es van fer amb el consentiment de Romero o no. 

El citat digital assegura que la investigació diu que el destinatari dels moviments de diners amb origen a Jersey era el rei emèrit, tot i que mai es realitzen al seu nom. Els càlculs xifren en 10 milions d'euros la quantitat de diners amagada sota el nom de Romero Maura.

Qui és Joaquín Romero Maura?

El presumpte testaferro de Joan Carles I és un destacat historiador especialitzat en la Restauració espanyola. Romero Maura, a més a més, és un dels besnets de l'expresident del govern espanyol Antonio Maura, i net de Miguel Maura, ministre de Governació durant la Segona República. Joaquín Romero Maura ha dedicat gran part de la seva carrera a la investigació i l'ensenyament de la història a la Universitat d'Oxford.

Comissió d'investigació

Aquesta notícia sobre el testaferro del rei emèrit arriba l'endemà que ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, EH Bildu i BNG tornessin a registrar al Congrés una petició per crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit. La nova petició demana investigar "les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per l'ex-cap d'estat i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l'Aràbia Saudita i el Kazakhstan". La iniciativa previsiblement toparà de nou amb el no del PSOE a la Mesa de la cambra baixa que, sumat a la negativa de PP i Vox a investigar Joan Carles I, tombarà una altra vegada la petició.

El text registrat pels grups independentistes es fa ressò de les informacions publicades en el programa de TV3 30 minuts de diumenge sobre els presumptes negocis irregulars del rei emèrit. "Es tracta de l'aportació d'un nou testimoni que confirma una notícia ja coneguda: Joan Carles I va rebre maletes carregades de dòlars de mans del president del Kazakhstan entre 1990 i 2019", apunten.

 

Foto principal: El rei emèrit Joan Carles I / GTRES