L’exministre de Defensa Pedro Morenés sempre ha mantingut interessos en la indústria militar. De fet, abans de ser nomenat ministre -càrrec que va exercir entre 2011 i 2016 sota la presidència de Mariano Rajoy-, Morenés va ocupar el càrrec de director general de la multinacional MBDA, dedicada a la fabricació de míssils.

Doncs bé, tal i com avui avança eldiario.es, el govern espanyol de Rajoy va decidir frenar durant dos anys la construcció de diverses fragates a les drassanes de Navantia amb un únic objectiu, adaptar els nous vaixells als míssils de l’empresa de Morenés.

Sempre segons el citat mitjà, la pressió de Morenés va aconseguir paralitzar la construcció dels vaixells fins que va aconseguir imposar la instal·lació dels míssils de MBDA, cosa que va perjudicar la càrrega de treball de les drassanes i que, a més, s’hauria fet en contra dels criteris tècnics de l’Armada. Per tant, Navantia, que és una empresa pública, va veure com es paralitzaven contractes pels interessos personals del mateix ministre de Defensa, i tot plegat, amb el vistiplau del president del govern en aquell moment.

També durant el mandat de Cospedal

De fet, durant el mandat de Morenés i la seva successora, Maria Dolores de Cospedal -que ahir mateix va renunciar al seu escó al Congrés assetjada per les acusacions d’utilitzar l’excomissari Villarejo per espiar polítics d’altres partits però també del PP-, el ministeri va prioritzar la implantació a les fragates de la sèrie F-110 dels míssils Sea Ceptor fabricats per MBDA, malgrat el criteri contrari de l’Armada, fins al punt que va arribar a haver-hi enfrontaments de la cúpula de la marina espanyola amb la Direcció General d’Armament, controlada des del ministeri.

La situació no s’hauria desbloquejat fins al canvi de govern d’aquest estiu i l’arribada al ministeri de Margarita Robles, quan es va descartar comprar els míssils de Morenés i es va impulsar la construcció de les fragates sense incorporar aquest armament i tornant al projecte original d’instal·lar-hi els míssils del consorci NATO, els Sea Sparrow Block 2. Val a dir que en l’esmentat consorci hi participa l’Estat espanyol i que el mateix Morenés va aprovar el 2013 un desemborsament de 16,4 milions d’euros per al desenvolupament d’aquest míssil mentre que, en paral·lel, pressionava per a que s’adquirissin els productes desenvolupats per l’empresa de la qual havia estat alt executiu.