El conseller d'Interior en funcions, Joaquim Forn; el número 2 de Junts per Catalunya i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez; i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han declarat avui davant el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

La compareixença pren el lloc a la declaració que constava fins ara en el sumari dels tres acusats. Sànchez i Cuixart van declarar el 16 d'octubre davant la jutgessa Carmen Lamela de l'Audiència Nacional, que just després va dictar l'ordre de presó. Aquell dia no van respondre a totes les parts i avui sí.

Joaquim Forn també ha volgut declarar davant el nou jutge instructor perquè l'única declaració que constava era la que va fer el 2 de novembre, amb la resta de consellers del Govern de la Generalitat, a l'Audiència Nacional, a partir de la qual va acabar a la presó d'Estremera on continua encara amb Oriol Junqueras.

L'estratègia de la defensa és clara: acatar la Constitució i renunciar a la independència per la via unilateral per poder sortir en llibertat.

A mesura que s'han anat succeint les declaracions dels tres acusats, ha anat pujant el to en l'acatament: Jordi Sànchez ha dit que si el nou Govern agafa la via unilateral, renunciarà a l'escó; Jordi Cuixart, que només es pot fer la independència amb un referèndum convocat pel govern espanyol, i Joaquim Forn, que l'única via per a la independència és la reforma la Constitució espanyola. 

Una estratègia completament diferent de la d'Oriol Junqueras, que ha optat per la via del recurs d'apel·lació, que no va servir perquè el vicepresident sortís de la presó dijous passat. Junqueras no ha demanat tornar a declarar i segueix el camí d'Europa portant el seu cas al Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg. En paral·lel, ha demanat el trasllat a Catalunya i poder assistir a les sessions del Parlament de la constitució de la Mesa i la investidura del nou Govern. Llarena podria decidir aquesta petició en les properes hores.

Un cop feta la declaració, ara els advocats demanen, de nou, la llibertat provisional. Els de Jordi Sànchez i Joaquim Forn ho faran avui mateix si arriben a temps o, com a molt estirar, demà a primera hora. El sistema LexNet els permet fer-ho per la via telemàtica. L'advocada de Jordi Cuixart ho farà la setmana que ve. Marina Roig i Jordi Pina busquen, a més, les imatges de Sànchez i Cuixart desconvocant la manifestació des de l'escenari de Gran Via i no des de damunt dels cotxes per reforçar la idea que van buscar la no-violència en tot moment.

Jordis Sanchez Cuixart escenari dissolució manifestació 20-S

Joaquim Forn i Jordi Sànchez tenen pressa, a més, perquè dimecres que ve hi ha la constitució de la Mesa del Parlament i si no surten de la presó, no podran votar. També els urgeix per la investidura del nou Govern.

Dos dies preparant la declaració

La pressió estava avui sobre els advocats de Forn i els Jordis. Cristóbal Martell s'ha estrenat en el cas. El seu despatx dirigeix la defensa de Joaquim Forn, i tot i que el lletrat Daniel Pérez-Esqué és que surt als mitjans, Martell ha estat avui a la vista fent les preguntes a un conseller a qui li ha costat arrencar en la seva declaració, però que després, segons fonts judicials, ha anat directe al que s'havia preparat.

Els lletrats han estat dos dies preparant la declaració. Jordi Pina i Marina Roig van anar a Madrid dimarts i van fer sessions de treball a Soto del Real dimarts i dimecres a la tarda. Volien fer-ho en una sala sense vidre pel mig, però la direcció de la presó no els ho va permetre.

Una direcció que va amb peus de plom perquè tots els presos polítics no generin ni tinguin problemes als centres penitenciaris, ni ningú els faci fotos ni transcendeixi res del que fan.