El conseller d'Interior en funcions, Joaquim Forn, ha declarat gairebé dues hores davant el magistrat Pablo Llarena del Tribunal Suprem. I tot i que no ha renunciat a la independència, sí que ha matisat que l'única via possible és amb la reforma de la Constitució espanyola i segons preveu la Carta Magna i ha assegurat que no serà conseller del futur nou Govern.

També ha exposat que si el nou Govern de la Generalitat aplica la via unilateral, "que no passarà", ha matisat, abandonarà l'escó. Segons els advocats, si Junts per Catalunya entra en una "deriva d'unilateralitat", Forn abandonarà el projecte. En aquest sentit, ha dit exactament el mateix que Jordi Sànchez, número 2 de Junts per Catalunya. 

Joaquim Forn ha explicat que com a conseller de la Generalitat tenia un mandat polític clar: la DUI. Però també ha explicat que "això no vol dir que posés els Mossos al servei d'aquest projecte". També ha concretat que si ho hagués intentat, el cos no ho hauria executat.

Com a titular d'Interior, Forn s'ha esplaiat en la seva declaració explicant que els Mossos d'Esquadra van executar el seu mandat com a policia judicial i que el dispositiu de l'1-O el van dissenyar policies, no pas càrrecs polítics. El dispositiu es va lliurar a la Guàrdia Civil, al Cos Nacional de Policia, a Diego Pérez de los Cobos —director tècnic de tot el dispositiu policial designat pel Ministeri d'Interior— i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

També ha explicat durant la seva compareixença el que ja va avançar en aquell moment El Nacional: que l'1-O hi havia quatre reunions previstes de coordinació amb la resta de cossos policials i que els Mossos es van trobar sols en la primera i a partir d'aquell moment se'ls va informar que es desconvocaven les altres.

Forn ha comparegut assistit pel seu advocat Daniel Pérez-Esqué, però també per Cristóbal Martell, que dirigeix la seva defensa i que avui per primer cop ha assistit a la vista del Tribunal Suprem.

Martell acabarà aquesta tarda l'escrit d'al·legacions per demanar la llibertat de Joaquim Forn i, si pot avui mateix, el lliurarà al Suprem. El mateix farà l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina. Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, presentarà l'escrit la setmana que ve.

Pablo Llarena decidirà si els manté a la presó o els deixa en llibertat provisional a mesura que li vagin arribant els escrits. Els que tenen més pressa per motius obvis, perquè el ple per votar la formació de la Mesa és la setmana que ve i la investidura es produirà dins dels 10 dies posteriors, són Forn i Sànchez, per això els seus advocats, si poden, presentaran avui mateix l'escrit demanant la llibertat.