El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a picar el crostó al Tribunal Suprem. En aquest cas per haver adoptat un criteri diferent davant cinc recursos de cassació idèntics. En va admetre dos, però va desestimar els altres tres. El tribunal sosté que el Suprem ha vulnerat l’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans que determina que tota persona té dret a una audiència justa davant dels tribunals.

El cas, segons avança El Confidencial,  es remunta a l’any 2011, quan l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial va expropiar parcialment cinc parcel·les de l’empresa Inmovilizados y Gestiones SL. L’empresa no va estar d’acord amb el preu fixat per a les cinc finques, però el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va desestimar l’argumentació presentada per l’empresa i el tema va acabar al Tribunal Suprem.

Cinc recursos, dues respostes diferents

L’empresa va arribar a presentar al llarg del 2015 davant del Suprem fins a cinc recursos contra les cinc sentències del TSJM, recursos que van recórrer diferents camins, un fet que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera injustificable.

El tribunal destaca que els cinc recursos van tenir el mateix jutge ponent, i que tres van ser desestimats amb l’argument que presentaven defectes de forma. El tribunal rebutja el raonament plantejat pel jutge ponent. El TEDH sentencia que els cinc recursos es refereixen a un procediment d’expropiació de cinc parcel·les d’un mateix terreny, amb un únic propietari.

Cap motiu

Tots cinc recursos afectaven les mateixes parts processals i es basaven en els mateixos fonaments legals, fet pel qual el tribunal “no troba motiu per justificar diferents conclusions quant a la seva admissibilitat”. Per al tribunal, el jutge va violar l’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans, que conclou que tota persona té dret a una audiència justa davant dels tribunals.

El tribunal rebutja en la seva sentència els arguments que va defensar Espanya i retreu a l’Advocacia de l’Estat que fes al·legacions inexactes quan va assegurar que el cas havia recaigut en diferents magistrats. El TEDH condemna Espanya a pagar 16.600 euros a Inmobilizados y Gestiones SL en concepte de costes i suggereix que la millor manera de reparar el mal fet seria reobrir el procediment.

Altres casos

La justícia espanyola va sumant sentències contràries del TDEH. El juny passat va condemnar l'estat espanyol per no haver protegit la llibertat d'expressió de Tasio Erkizia, exdirigent d'Herri Batasuna que va ser condemnat el 2011 per apologia del terrorisme en el marc d'un homenatge al dirigent d'ETA José Miguel Beñarán, conegut com a Argala, que va ser assassinat el 1978. La resolució va obligar l'Estat a indemnitzar amb 6.000 euros Erkizia per danys morals i a pagar-ne 5.000 més per honoraris.

Imatge principal, la seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg / ACN