Tres anys després de suspendre la Llei del Codi Tributari de Catalunya, una de les lleis de desconnexió, el Tribunal Constitucional té previst declarar inconstitucionals punts claus de la norma a l’entendre que no hi pot haver un sistema tributari diferent de l’espanyol.

La Llei del Codi Tributari de Catalunya va ser aprovada pel Parlament el 28 de juliol del 2017 i fixa l’arquitectura de la Hisenda catalana, que inclou l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). El govern de Mariano Rajoy la va portar al Constitucional, que la va suspendre dos mesos després.

Únic sistema, l'espanyol

La setmana que ve el ple de l’Alt Tribunal estudiarà i, previsiblement, aprovarà la sentència, segons avança El Mundo citant fonts jurídiques. El tribunal  determinarà que només hi ha un únic sistema tributari, si bé reconeixerà que les comunitats autònomes es poden dotar-se d’un subsistema propi dins del espanyol.

Sota aquesta premissa, declararà inconstitucionals tots aquells articles que reconeixen un hisenda pròpia i determinarà quin articles han de ser interpretats com un subsistema tributari i avalarà aquells articles relacionats amb impostos autonòmics propis i tributs estatals cedits a Catalunya. El ponent de la sentència ha estat el magistrat Cándido Conde-Pumpido.