La suspensió de l’activitat parlamentària acordada per la Mesa del Congrés dels Diputats el 19 de març del 2020, cinc dies després que el govern espanyol decretés l’estat d’alarma per la covid, va vulnerar el dret al control de l’executiu per part del poder legislatiu. Així ho consideren majoritàriament els magistrats del Tribunal Constitucional, que durant el ple celebrat aquest dijous van deliberar el recurs d’empara presentat per Vox, que va considerar la mesura inconstitucional.

Amb aquest argument, el TC té previst anul·lar els acords de la Mesa del Congrés que van limitar l’activitat parlamentària fins al 13 d’abril, segons avança aquest divendres El País.

Canvi de la ponència

Durant el debat, la majoria conservadora del ple va imposar al magistrat ponent de la sentència, el també conservador Antonio Narváez, un canvi del text per avalar el recurs de la formació de l’extrema dreta i dictaminar que els acords van ser inconstitucionals. Al parer dels magistrats es van vulnerar els drets dels diputats.  

Antonio Narváez tenia preparat un text on proposava rebutjar el recurs d’empara de Vox, però les deliberacions dels magistrats van posar de manifest que hi ha una majoria favorable a anul·lar l’acord de la Mesa, que va suspendre els terminis de les iniciatives parlamentàries en tramitació davant l’extensió de la pandèmia, mesura que també es va estendre al Senat.

Clatellot al govern de Sánchez

Si finalment el ple del TC acorda l’anul·lació dels acords, serà el segon cop que l’alt tribunal es pronuncia en contra de l’estratègia jurídica adoptada pel govern de Pedro Sánchez i les formacions polítiques que li van donar suport. El juliol passat el TC va declarar inconstitucional el confinament general de la població del primer estat d’alarma. Els magistrats van estimar parcialment el recurs presentat per Vox i van argumentar que l'executiu central va suspendre drets fonamentals amb un instrument legal que tan sols permetia limitar-los.

El ple està pendent de resoldre a l’octubre un recurs, també de la formació de l’extrema dreta, sobre el segon estat d’alarma. El magistrat ponent proposa anul·lar preceptes relacionats amb la reducció del control parlamentari durant el segon semestre de vigència de l’estat d’alarma i sobre la delegació de competències a les comunitats autònomes.

 

Imatge principal, l'hemicicle del Congrés dels Diputats / Efe