La Junta de Portaveus del Congrés ha decidit aquest dijous suspendre quinze dies l'activitat parlamentària per la crisi del coronavirus, després que en 48 hores hagin donat positiu una ministra del Govern (Irene Montero, d'Unidas Podemos), un membre de la Mesa de la Cambra (la vicepresidenta Ana Pastor, del PP) i dos diputats de Vox.

Aquests positius han obligat a seguir protocols de quarantena, i de fet el grup parlamentari de Vox, el tercer en nombre de diputats, ha deixat d'acudir al Congrés i diversos membres del Govern s'han quedat als seus domicilis i participaran a distància en el Consell de Ministres.

En aquest context, el Congrés ha decidit parar la seva activitat dues setmanes i només preveu celebrar un Ple el 24 de març però només per votar uns decrets lleis pendents la tramitació dels quals anava a caducar. Es tracta de les reformes per derogar l'acomiadament objectiu per baixes reiterades i per adoptar mesures urgents en relació amb la crisi del camp, aprovades el febrer pel Govern i que havien de sotmetre's al tràmit de convalidació o derogació en el termini d'un mes.

La Taula del Congrés i els portaveus es tornaran a reunir dimarts vinent, encara que aquesta vegada per via telemàtica, per organitzar el ple del dia 24. La previsió és que a aquesta sessió només assisteixin a l'hemicicle els ponents de cada grup i que la resta de diputats s'aculli al procediment de vot telemàtic.

En principi, el Congrés no es tanca i el seu personal continua amb els protocols recomanats pel Ministeri de Sanitat. En tot cas, s'avaluaran fórmules per millorar la capacitat d'actuació de la Cambra en aquestes circumstàncies excepcionals.

Suspensió progressiva d'activitats

La Taula del Congrés ja havia decidit dimarts anul·lar les visites a la Cambra, els actes extraparlamentaris i els viatges oficials a zones afectades, però després del positiu de Javier Ortega Smith i la quarantena del grup de Vox es va fer un pas més acordant-se ajornar la sessió plenària d'aquesta setmana.

Tota l'activitat de la Cambra quedava suspesa i només s'anava a celebrar aquest dijous una compareixença del ministre de sanitat, Salvador Illa, però finalment també es va anul·lar després del positiu d'Irene Montero i la quarantena del mateix titular de Sanitat, el seu veí de seient en el Consell de Ministres.