El ple del Tribunal Constitucional (TC) es reuneix avui per estudiar el recurs presentat pel Govern espanyol contra la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya amb el qual pretén aplanar la via cap al referèndum de l'1 d'octubre.

El president del tribunal, Juan José González Rivas, ha convocat els magistrats a les 17.30 hores per decidir sobre l'admissió a tràmit del recurs presentat divendres per l'Executiu. Ja que el Govern ha invocat l'article 161.2 de la Constitució, la mera admissió a tràmit comportarà la suspensió temporal dels preceptes impugnats.

El Tribunal Constitucional ha suspès i invalidat fins al moment tots els passos fets per la Generalitat i el Parlament català en el seu avenç cap al referèndum sobiranista i ha advertit els responsables d'ambdues institucions de les responsabilitats penals en què poden incórrer si el desobeeixen. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Taula de JxS i CSQP per desobediència al Tribunal Constitucional.

En el recurs presentat divendres, l'Executiu va fer seus els arguments del Consell d'Estat, que considera que la modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució. En concret, es recorre la nova redacció de l'article 135.2 del reglament del Parlament de Catalunya, que estableix la possibilitat que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar la seva tramitació pel procediment de lectura única.

Per a l'Executiu, permetre que un sol grup parlamentari pugui forçar que una llei es tramiti d'aquesta manera suposa "una fallida del dret de participació política en la mesura que està eliminant la facultat de la minoria de presentar esmenes als textos de les proposicions de llei promogudes per la mateixa majoria".