El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d'un grup de particulars, encapçalats per l'escriptor Jaume Cabré, contra la decisió del Tribunal Suprem de suspendre Carles Puigdemont com a diputat del Parlament. El ple del TC ha inadmès el recurs d'empara per unanimitat, ja que veu falta de legitimació dels recurrents. Cabré i la resta de particulars consideraven que les interlocutòries del Suprem del 20 de febrer i 10 de juliol del 2019 de suspensió de les funcions de l'expresident de la Generalitat com a parlamentari a la cambra catalana vulneraven el seu dret fonamental a la participació en els afers públics recollit a l'article 23 de la Constitució.

La sentència afirma que els recurrents "no compleixen la legitimació exigible" perquè "no es troben, en relació amb el dret fonamental que invoquen, en una posició subjectiva diferent de la que pot correspondre a qualsevol ciutadà interessat que l'article 23.2 de la Constitució sigui respectat".

El TC insisteix que el fet d'haver participat en les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017 "no qualifica la posició jurídica dels recurrents enfront de qualsevol ciutadà català que sigui titular del dret de sufragi actiu i que estigués cridat a participar en el dit procés electoral".

També es van desestimar recursos de Turull i Rull

La setmana passada, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar per unanimitat desestimar els recursos d'empara presentats per Jordi Turull i Josep Rull contra la decisió de la Mesa del Congrés dels Diputats de suspendre'ls automàticament en l'exercici dels seus càrrecs com a diputats perquè en aquell moment eren a presó provisional pel procés.

Turull i Rull van recórrer les resolucions del Congrés del 24 de maig i 11 de juny del 2019, per les quals van ser suspesos com a diputats en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal (LeCrim), segons el qual, una vegada "sigui ferma una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per una persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en el seu exercici mentre duri la situació de presó".

Encapçalarà les llistes

El rebuig del TC arriba pocs dies després que Carles Puigdemont anunciés la seva intenció de tornar a concórrer a les eleccions al Parlament previstes pel 14 de febrer del 2021. Puigdemont va anunciar dimecres passat la disposició a encapçalar la llista. "Per tot el que està en joc, per tot el que hem de fer possible, per tot el que no hem renunciat ni renunciarem, per aconseguir que a la llarga llista de presidents de la Generalitat hi hagi finalment una dona, Laura Borràs, proposaré a l'executiva de JxCat encapçalar la llista de Barcelona", ha argumentat Puigdemont.