Per Sant Joan, el debat de l'amnistia. El ple del Tribunal Constitucional (TC) que debatrà si avala la llei d'amnistia del procés s'ha convocat pels dies 24, 25 i 26 de juny, segons han avançat TV3 i Catalunya Ràdio i ha confirmat ElNacional.cat aquest dimarts. Precisament, el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, va resoldre dilluns que ha descartat suspendre el debat de la norma de l'oblit penal, com li demanaven tres magistrats conservadors. Tots tres magistrats  reclamen que  l'organisme pregunti abans al Tribunal  de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si la llei respecta la normativa europea. El Constitucional -compost per 6 magistrats progressistes i 4 conservadors- debatrà el recurs del grup del PP que sosté que la llei és inconstitucional.  La vicepresidenta del TC, Inmaculada Montalbán, és la ponent del primer de la desena de recursos presentats contra la llei d'amnistia. Caldrà veure si el tribunal entra en el fons del debat, com ara el delicte de malversació. 

El magistrat Juan Carlos Campo es va apartar del debat  de l'amnistia, en haver estat ministre; i  José María Macías,  proper al PP, va ser obligat a fer-ho. Els dos mitjans catalans, fins i tot, ja avancen que la llei serà avalada davant la majoria progressista del TC. Així, els magistrats que participaran en el ple de l'amnistia són del grup progressista: el seu president, Cándido Conde-Pumpido,  la vicepresidenta i ponent, Inmaculada Montalbán, i els magistrats Ramón Sáez Valcárcel, María Luisa Balaguer, María Luisa Segoviano i Laura Díez. I els quatre conservadors: Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i César Tolosa.

L'esborrany, al juny

El Tribunal Constitucional té previst celebrar dos plens el pròxim mes de juny: del 10 al 12 i del 24 al 26. És previst que la magistrada Montalbán enviï l'esborrany de la seva ponència sobre el recurs  l'amnistia a principis de juny per tal que els companys puguin estudiar-la, almenys amb dues setmanes abans de la deliberació i votació, segons fonts properes al tribunal. És per això, que es preveu que el ple monogràfic de l'amnistia es faci a finals de juny. La votació serà el darrer dia, el 26 de juny. Si la magistrada no tanca la redacció de la sentència en aquests terminis, el plenari monogràfic podria saltar al mes de juliol, indiquen les mateixes fonts. Fa setmanes, el president del Constitucional ja va avançar en un acte que el tribunal espera poder abordar i votar la primera sentència de l'amnistia abans de l'estiu.

El bloqueig del Suprem

A  més del PP, el Tribunal Suprem també va presentar al TC un recurs d'inconstitucionalitat de la norma per un cas de desordres públics. Alhora l'alt tribunal espanyol manté bloquejada l'aplicació de l'amnistia per al president a l'exili, Carles Puigdemont; al president d'ERC, Oriol Junqueras, i a cinc exconsellers (Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Lluís Puig i Toni Comín) en reinterpretar el delicte de malversació. El Suprem sosté que amb l'1-O van enriquir-se,  i aquest fet és una excepció que marcada per la llei per no aplicar-la, i així ho fa per als polítics de Junts i d'ERC.

Els advocats dels polítics ja han denunciat que el Suprem va en contra de la voluntat del legislador i l'esperit de la llei, i han demanat l'empara del TC. L'advocat del president Puigdemont, el penalista Gonzalo Boye va acusar el Suprem "d'atacar l'estat de dret"  en rebutjar aplicar-li la norma.

L'amnistia aplicada

Així, la primera resposta de l'òrgan de garanties arribarà pocs dies després de complir-se el primer any de vida de la llei d'amnistia, que es va aprovar l'11 de juny passat, amb modificacions impulsades per Junts. A finals de març passat, hi havia 285 persones que  han estat amnistiades, la majoria agents de la policia espanyola, de la Guàrdia Civil per la seva actuació l'1-O, seguits per manifestants i activistes, i, en darrer lloc, els polítics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!