Una causa sense final. El Tribunal de Comptes (TCu) ha ajornat el judici programat per aquest dijous per jutjar el magistrat Daniel de Alfonso com a responsable comptable per haver cobrat uns 207.000 euros de forma indeguda quan era director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), entre els anys 2011 i 2016. Fonts del tribunal han informat que la vista s’ha suspès fins al 29 de setembre. La causa en contra De Afonso, que continua exercint de magistrat a Cantàbria, té un endarreriment d’anys i contrasta amb la rapidesa de les causes contra els líders independentistes catalans, de l’1-O del 2017 i d’Exteriors, que precisament el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) analitzarà aquest dimarts amb les prejudicials presentades per la consellera del departament 2n de la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez en no voler-los aplicar la llei d’amnistia. Hernáez és la mateixa consellera que ha de jutjar De Alfonso.
De Alfonso va ser destituir pel Parlament el juny del 2016 en difondre's uns àudios en què parlava amb el llavors ministre de l'Interior del PP, Jorge Fernández Díaz, on el llavors director del'Oficina d'Antifrau l'informava d'investigacions prospectives contra els polítics catalans i "d'enfonsar la sanitat catalana". Cap dels dos ha estat imputat per conjurar-se contra les institucions catalanes, ni cap tribunal els ha volgut investigar.
Reclam de Fiscalia i Antifrau
La causa contra De Alfonso estava gairebé enllestida l'any 2022, però el Tribunal de Comptes va trobar una segona causa, derivada de l'informe de la Sindicatura de Comptes de l’any 2018 i del 2020, bàsicament sobre l’exercici 2015, i l'abril passat va fer una segona vista per unificar el procediment, on la quantitat reclamada és la mateixa. En la vista, la consellera Hernáez, va admetre un segon testimoni -l'excap de gabinet d'Antifrau-, que declararà per videoconferència, com el periodista Carlos Quílez, exdirector d'anàlisi d'Antifrau, demanat per la defensa del jutge.
La posició d'Antifrau -amb la seva advocada, Rosa Maria Pérez de Pablo- és que De Alfonso és el màxim i únic responsable, perquè va ser ell mateix qui va aprovar que cobrés uns triennis de forma irregular, que mai s'havia fet a la institució, i alhora en va ser el màxim beneficiari. El fiscal manté la mateixa posició que Antifrau, mentre la defensa de De Alfonso sosté que el llavors Oïdor del Parlament va validar aquests cobraments, i alternativament que va ser un error, fet que el procediment seria diferent, fins i tot al·lega que la reclamació està prescrita.
Així, el jutge De Alfonso guanya més temps, tot i que en l'organisme comptable s'han de dipositar avals sobre els diners reclamats, i els interessos no paren de sumar.