El Tribunal de Comptes (TCU) reactiva la causa de la despesa de l'1-O i d'Exteriors, malgrat que la llei d'amnistia ja ha superat la primera aprovació al Congrés dels Diputats. Aquest dijous, la consellera del departament 2n de la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez, ha notificat a la Fiscalia i a Societat Civil Catalana que tenen deu dies per presentar els escrits de conclusions de les seves acusacions, segons han confirmat fonts dels encausats a ElNacional.cat. La causa estava aturada des del gener passat, quan la consellera va descartar ajornar el final del judici contra 35 excàrrecs dels governs d'Artur Mas i de Carles Puigdemont, amb el vicepresident Oriol Junqueras, ells inclosos, per la llei d'amnistia. Les defenses dels demandats no han rebut cap notificació del Tribunal de Comptes perquè presentin els seus escrits. El que és habitual és que un cop les acusacions hagin presentat les conclusions, es donarà deu dies més a les defenses per fer-ho. Finalment, la consellera dictarà la sentència, que podria sortir d'aquí a un mes.

La Fiscalia reclama que paguin 3,2 milions d'euros i Societat Civil Catalana, 5,3 milions per les despeses de l'1-O i de la promoció de Catalunya a l'exterior entre els anys 2011 i 2017. El judici es va iniciar el 17 de novembre passat, i va quedar pendent que acusacions i defenses presentessin les seves conclusions per escrit. Fonts del TCU han explicat que la consellera esperava la resolució d'uns recursos pendents per part de la sala de justícia del TCU per reactivar el final del procediment, ja que ja va descartar ajornar-lo per l'amnistia en afirmar que no era una llei en vigor, tal com li van demanar les defenses dels encausats d'ERC i de Junts.

Puigdemont sense veu

La vista del novembre va ser polèmica perquè la consellera Elena Hernáez va descartar a darrera hora la declaració per videoconferència del president a l'exili, Carles Puigdemont, perquè —a parer seu— no ho havia demanat en el temps legal fixat. L'advocat del president, Gonzalo Boye, va recordar que el tribunal feia mesos que havia aprovat la seva declaració per videoconferència i que tothom sabia els motius pels quals no podia ser presencialment al judici a Madrid. No es van canviar res.

L'amnistia i els pagaments

La llei d'amnistia, acordada per Junts i ERC amb el PSOE, inclou els procediments del Tribunal de Comptes, en la fase que estiguin. Això no obstant, la norma, que ara es debat al Senat, deixa clar que no es tornaran les multes ni els diners abonats si ja hi ha una sentència ferma. Aquest seria el cas del procediment del 9-N del 2014, amb què el Tribunal de Comptes va fer pagar a Artur Mas i als seus consellers uns 4,9 milions d'euros, que finalment van ser aportats pels ciutadans a través de la Caixa de Solidaritat.

En el cas del procediment de l’1-O i Exteriors, el Tribunal de Comptes sí que hauria de retornar els avals dipositats, un cop aprovada la llei, tant per l’Institut Català de Finances (ICF) com també per la Caixa de Solidaritat. Amb els avals de l'ICF, el juliol del 2022, el TCU va comunicar que acceptava retornar a ERC 2.136.164 euros que havia aportat al tribunal, amb donacions de militants i amistats per fer front a l’aval exigit pel TCU en el procediment de la despesa d’Afers Exteriors i les delegacions, que després es va unir al de la despesa de l’1-O.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!