De moment, esperant notícies del Tribunal de Comptes. Aquesta mitjanit ha finalitzat el termini per dipositar els 5,4 milions d'euros de fiances que es reclamen a 34 alts càrrecs independentistes per l'acció exterior de la Generalitat. Malgrat que algun mitjà ja ha publicat que s'ha ordenat l'embargament de béns, des de la institució ho desmenteixen. De moment, l'òrgan fiscalitzador està certificant les quatre fiances personals que ha rebut i, quan arribi el moment, estudiarà si admet o no el decret del conseller Jaume Giró, cobert amb un aval de l'Institut Català de Finances (ICF), aprovat aquest dimecres al vespre. El mateix Giró ha demanat una pròrroga justament perquè l'ICF ho avali.

Fonts del Tribunal de Comptes aclareixen dos extrems. En primer lloc, que "no s'ha iniciat cap providència d'embargament". En segon lloc, que l'admissió o no de l'aval del fons de la Generalitat "es dirimirà quan sigui procedent".​ En aquest punt, aquestes mateixes fonts assenyalen que no especularan o opinaran sobre el decret del conseller Giró. Quan hi hagi informació, la transmetran.

En aquests moments, la delegada instructora de la causa, Esperanza García Moreno, està certificant les fiances que han arribat. Segons informen, sense revelar noms, dos presumptes responsables han dipositat les fiances que els pertocaven i dos més han presentat béns immobles com a aval.

De totes maneres, des de l'òrgan expliquen que, encara que es dicti una providència d'embargament, "no significa que no admeti fiances o dipòsits" a posteriori. En aquest cas, la delegada instructora els estudiaria i podria acceptar-los i no acceptar l'embargament. Per tant, encara que fora de termini, els encausats podrien intentar cobrir les fiances amb el fons de la Generalitat.

La Moncloa, a l'espera del CGE

Des de La Moncloa continuen xutant la pilota cap endavant, sense prendre cap decisió sobre un hipotètic recurs al Tribunal Constitucional contra el decret del conseller Jaume Giró. El líder del PSC, Salvador Illa, ja va avalar la legalitat del fons. I ara el govern espanyol està a l’expectativa del Consell de Garanties Estatutàries.

En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, s’ha limitat a dir que el seu executiu “esperarà” el que conclogui el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), davant del qual el PSC va presentar una sol·licitud de dictamen. En funció de les seves conclusions, La Moncloa decidirà si interposa o no un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret del Departament d’Economia.

La també ministra de Política Territorial ha remarcat que el Tribunal de Comptes “està fent la seva feina” i que haurà d’haver-hi un “compliment estricte de la llei”. Pot haver-hi dubtes, i per això ha explicat que “el PSC ha interposat una petició d'informe al Consell de Garanties Estatutàries, i esperarem a saber com es pronuncia per veure l'ancoratge d'aquesta disposició".