El Tribunal de Comptes, al seu informe de fiscalització sobre les eleccions generals del 20 de desembre del 2015, ha constatat la fallida de Unió Democràtica de Catalunya (UDC), el soci democristià de CiU que en aquella cita es va presentar per primera vegada per separat: va acabar la campanya devent gairebé 350.000 euros als seus proveïdors i en el seu compte bancari hi havia poc més de 6 euros.

A l'informe del Tribunal de Comptes, que acaba d'enviar-se al Parlament, s'indica que el partit democristià encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida continuava devent aquest any 347.363 euros als seus proveïdors de la campanya electoral de desembre, però en el compte que va obrir per a aquests comicis només tenia 6,26 euros.

La institució subratlla que, en no haver-hi disponibilitat de fons en el compte que s'ha d'utilitzar per a totes les despeses de campanya, Unió haurà de recórrer a altres (les reservades per sufragar l'activitat ordinària de la formació) o haurà de buscar nous recursos, i en qualsevol dels dos casos s'estarà produint un incompliment de la llei, que prohibeix utilitzar els saldos comptables ordinaris per sufragar despeses de campanya.

Avançament de subvencions

La situació financera d'Unió és encara més greu perquè havia demanat un avançament de les subvencions de 259.247,15 euros i va declarar una despesa de 395.392,54 euros per a trameses de propaganda electoral, però com que no va aconseguir cap escó no es va quedar sense opció a rebre subvencions (ni per 'mailing' ni per vot), i a sobre no és acreditat que tornés aquest avançament que va sol·licitar.

Així les coses, en les eleccions del 26 de juny Unió Democràtica va decidir no tornar a presentar llistes i el seu candidat de desembre, l'exportaveu de CiU Josep Antoni Duran i Lleida, va optar per retirar-se de la política. La formació democristiana va emprendre llavors un procés de concurs de creditors.