La persecució als governs catalans no s’atura.  El Tribunal de Comptes ha comunicat avui que ha admès la demanda de Societat Civil Catalana contra els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i nou consellers per haver organitzat l’1-O i la despesa en l’acció exterior de Catalunya del 2011 al 2017. Ara, la sala segona del departament d’enjudiciament del Tribunal de Comptes dona un termini d'onze dies a la fiscalia perquè digui si s’adhereix a aquesta demanda o en presenta una de nova. I és que serà fonamental el posicionament de la fiscalía, ja que inicialment la investigació anava dirigida contra 34 excàrrecs de governs catalans, i l’entitat espanyolista ha retirat l'acusació contra els càrrecs intermedis, funcionaris i també a l’exconseller d’Economia Andreu Mas Colell. La causa de l’1-O, amb una fiança  ja dipositada de 4,2 milions d’euros, i la d’Exteriors, amb 5,4 milions d’euros, es jutjarà de forma conjunta.  

En concret, la demanda de  Societat Civil Catalana va dirigida contra: els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el llavors vicepresident Oriol Junqueras, les conselleres Dolors Bassa, Clara Ponsatí i Neus Munté,  i els consellers Toni Comín, Jordi Turull, Raül Romeva, Lluis Puig I Francesc Homs. Tots onze també rebran ara la demanda. La Generalitat de Catalunya sempre ha expressat que no s’ha sentit perjudicada per aquestes despeses, i l’Advocacia de l’Estat es va retirar del procediment, obligada per la llei,  ja que no hi ha  diners procedents del govern espanyol. 

 

 

 

Avals

 

 

El febrer passat, la sala de justícia del Tribunal de Comptes va acceptar que la Generalitat aportés a través de l’Institut Català de Finances (ICF) els 5,4 milions d’euros que el tribunal exigeix a 34 excàrrecs per l’acció exterior del Govern del 2011 al 2017. El tribunal, amb dos vots a favor i un en contra, rectifica la decisió de la delegada instructora que no va permetre aquest aval i va fer dipositar els diners als càrrecs públics i funcionaris. ERC va aportar 2,1 milions per cobrir els investigats del Govern del 2016 i el 2017 (inclòs el president Puigdemont), mentre que els 3,2 milions restants es van aportar amb immobles, com el de l’expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell. En un comunicat, el Tribunal de Comptes indicava que la consellera del departament primer d'enjudiciament serà l'encarregada de redactar la resolució, que encara no s'ha difós. D'aquesta manera, el Tribunal de Comptes canvia d'opinió arran dels recursos presentats pel govern, a través del Departament d'Economia, dirigit per Jaume Giró, i dels afectats.

Ara cal esperar el posicionament de la fiscalia i d les persones que vol dur a judici com a responsables comptables de la despesa  per haver organitzat el Referèndum i la promoció de la voluntat de Catalunya de voler ser un país independent. Paral·lelament, hi ha dues causes penals obertes per l'1-O i l'acció exterior, que se sumen a la condemna del Tribunal Suprem als líders polítics i socials, indultats l'estiu passat.