Un informe del Tribunal de Comptes, al que ha tingut accés l'ABC, assegura que la Generalitat va gastar 421 milions d'euros en acció exterior entre els anys 2011 i 2017. A més, el Tribunal també hauria detectat sis milions d'euros més sense justificar. 

Aquestes irregularitats detectades, apunta el citat diari, tenen una concreció penal i, segons el fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, els fets relatats proven l'existència de "delictes de prevaricació, malversació i falsedat en document públic i contra les institucions de l'Estat". 

L'informe del Tribunal de Comptes calcula que les "ambaixades catalanes" van gastar més de 27 milions d'euros amb l'objectiu de la "consecució d'un Estat propi". 

En la mateixa línia, l'informe examina despeses en viatges a l'estranger per part dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i per part de consellers com Oriol Junqueras i Raül Romeva. L'ABC exposa que hi va haver un total de 46 viatges amb un cost total de 480.844 euros "vinculats a la promoció del procés sobiranista en l'àmbit internacional", segons ha confirmat l'informe al que han tingut accés. 

Finalment, l'informe revela que les despeses en acció exterior han anat creixent de manera significativa des de l'any 2015 i que el 2017 es va incrementar un 39%.