Pacte per agilitzar el retorn dels menors migrats a Ceuta cap al Marroc. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimecres a la Moncloa amb l'alcalde-president de Ceuta, Juan Jesús Vivas (PP). La trobada ha servit per segellar el compromís del cap de l'executiu estatal d'agilitzar la tramitació dels expedients individualitzats i fer-ho amb la "major brevetat possible". Segons ha explicat Vivas en una compareixença posterior, els dos estan d'acord en què "la solució està en el retorn".

D'altra banda, es descarta que cap d'aquests menors sigui derivat a la Península. Juan Jesús Vivas ha explicat que no es planteja com a opció i que la prioritat és el "retorn assistit al Marroc" pensant en "l'interès superior del menor".

Situació "prioritària"

L'alcalde-president de Ceuta ha traslladat que la situació dels menors és "insostenible" i ha volgut remarcar que es pot "comptar" amb el suport del govern espanyol. En aquest sentit, Vivas s'ha felicitat pel fet que el cap del govern estatal li hauria demostrat que es pren la situació com a "prioritària" i que el que cal és un futur "més sòlid, estable, segur i pròsper" per a Ceuta.

reunión moncloa juan jesús vivas pedro sánchez europa press

Imatge: Juan Jesús Vivas (esquerra) i Pedro Sánchez (dreta), en un moment de la reunió a La Moncloa. Europa Press.

Aquest acord entre els dos presidents es desmarca de la fórmula del retorn que plantejava aplicar un acord existent amb Rabat des del 2007. La justícia va suspendre la devolució d'aquests menors sostinguda en aquest marc jurídic i, després de la interlocutòria, Sánchez i Vivas han pactat que aquest retorn es faci amb la llei d'estrangeria i l'elaboració d'expedients individualitzats, un plantejament que fa setmanes que les ONG han destacat i que la mateixa Fiscalia de l'Estat ha demanat.

Sobre la proposta del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la del seu propi executiu de procedir a aquestes devolucions amb el criteri de l'acord establert l'any 2007, Vivas ha defensat que no veu "motius per polemitzar" i també ha declinat contradiccions al Partit Popular, perquè sosté que tots veuen en aquest cas que es tracta d'una "qüestió d'Estat".

De fet, ha explicat que es va recórrer a "l'alternativa" de l'acord amb Rabat (que no s'havia utilitzat fins aleshores) davant d'una situació que el president de Ceuta qualifica d'"insostenible" per l'entrada d'unes 12.000 persones des del mes de maig i amb la presència de més de 800 menors tutelats. "Calien solucions inajornables, crèiem que estàvem actuant de manera correcta, però aquesta interpretació no l'han assumit els jutges", ha defensat Juan Jesús Vivas.

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, president del govern espanyol, rep Juan Jesús Vivas (president de Ceuta) a l'entrada al Palau de La Moncloa. Europa Press.