El jutge de l'Audiència Nacional Fernado Andreu substituirà a José Ricardo de Prada en el tribunal que jutgi pròximament el presumpte pagament de la reforma de seu del PP amb diners procedents de la 'caixa B' del partit després d'apartar aquest últim magistrat de l'esmentada vista oral. L'Audiència Nacional considera que la imparcialitat de De Prada és compromesa perquè va fer menció a la presumpta comptabilitat paral·lela en la sentència sobre la primera època d'activitats de la Gürtel.

Amb aquest canvi es consumen uns canvis en el tribunal que pràcticament desmantellen a l'equip anterior, ja que dels tres jutges que el componen des d'aquest mateix divendres, un serà recusat, una altra s'anirà, i només quedarà lliure la ponent de la sentència, que no és titular de la plaça.

En una providència de la Secció Segona de la Sala Penal s'explica que "de conformitat amb les normes de repartiment aprovats per acord de la Sala de Govern de l'Audiència Nacional" el desembre de 2018 procedeix que Andreu sigui el magistrat que integri el tribunal al costat de María José Rodríguez Duplá i Fernanda García, que analitzaran el presumpte pagament en negre de la reforma de la seu del PP.

No obstant això, fonts jurídiques han apuntat que la composició del tribunal es tornarà a modificar perquè Rodríguez Duplá, presidenta de la Secció, ha obtingut una plaça a la Sala d'Apel·lacions de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

En altres judicis de Gürtel i en el dels papers de Bárcenas

Fernando Andreu es va incorporar a l'Audiència Nacional fa un any quan va deixar el ja que venia exercint com a titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, i va substituir el magistrat Fermín Echarri, que es trobava en comissió de servei.

Després de prendre possessió, se li van assignar seguint les normes internes de repartiment quatre peces del cas Gürtel i es va estrenar al cap de poc temps amb què versava sobre els contractes de la trama amb Aena. Precisament, un dels acusats en aquest assumpte va demanar que se l'apartés del tribunal, al·legant la seva evident sintonia amb la ministra de Justícia Dolores Delgado, ja que el nom d'Andreu va arribar a sonar com a secretari d'Estat.

L'Audiència Nacional va rebutjar de ple aquella pretensió i va mantenir Andreu al seu lloc. El mateix va ocórrer amb la pretensions que van promoure el PP i Luis Bárcenas quan va ser designat membre del tribunal que jutgi els denominats 'papers de Bárcenas', en el tribunal dels quals finalment serà.

Les argumentacions sobre la 'caixa B' no eren necessàries

El Ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va acordar per majoria el passat 4 d'octubre admetre els incidents de recusació plantejats per l'extresorer del PP Luis Bárcenas i la formació política en entendre que el jutge De Prada estava contaminat per les conclusions introduïdes en l'esmentada sentència, que va dictar al costat d'altres dos jutges el maig de 2018 i que va portar al PSOE a presentar la moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy.

La Sala conclou a la seva interlocutòria que l'argumentació que va fer José Ricardo de Prada sobre la presumpta 'caixa B' del PP en la sentència sobre la primera època de la trama Gürtel no era "absolutament necessària" i que, per tant, la seva imparcialitat per jutjar la presumpta comptabilitat opaca del partit ja és "compromesa".