Els candidats a la Presidència de la Junta per PSOE, Susana Díaz; del PP, Juanma Moreno; Adelante Andalusia, Teresa Rodríguez; i Ciutadans, Juan Marín, han coincidit que surten a guanyar uns comicis marcats pel desembarcament dels líders nacionals.

La candidata socialista, Susana Díaz, ha triat Granada per començar la seva campanya electoral, mentre que el del PP, Juanma Moreno, ha estat acompanyat pel líder nacional, Pablo Casado, a Màlaga, la mateixa ciutat elegida per Juan Marín, el candidat de Ciutadans, qui ha estat al costat de la portaveu nacional, Inés Arrimadas.

Al contrari, la candidata d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, ha preferit començar a Sevilla, on ha participat en un acte al costat del cap de llista de la coalició per Sevilla i coordinador general d'IULV-CA, Antonio Maíllo.

teresa rodriguez podem efe

Susana Díaz, fet una crida als andalusos a la mobilització el 2 de desembre, a donar una resposta massiva a les urnes contra els "insults" i els menyspreus de la dreta, "la millor manera -ha dit- de lluitar per "la nostra dignitat".

En el míting d'obertura de la campanya per a les eleccions autonòmiques del 2D, al Palau de Congressos de Granada davant de més de 2.000 persones, Díaz ha afirmat que "guanyarem, hi ha molt d'afecte al carrer, la gent ens para i ens rep".

El candidat del PP, Juanma Moreno, ha apel·lat a la "rebel·lia" dels joves perquè imitin els seus pares quan fa quaranta anys van voler buscar "oportunitats i alguna cosa diferent" i els ha citat a "fer història" i a "passar la pàgina, per obrir-ne una de nova d'ocupació, riquesa, desenvolupament."

pablo casat eleccions andaluses efe

El líder nacional del PP, Pablo Casado, ha fet una crida a "acabar amb l'aliança de la 's' al quadrat, de la 'ss'", ja que ha advertit que "el vot a Susana Díaz és un vot a Sánchez" perquè "es porten molt malament però fan el mateix".

El candidat de Ciutadans a la presidència de la Junta, Juan Marín, i la portaveu nacional, Inés Arrimadas, han coincidit que el seu partit és l'única força capaç de liderar un canvi a Andalusia en les eleccions del proper 2 de desembre, en les quals veuen "una finestra d'oportunitat".

ciutadans andalucia inés apropades efe

"Aquesta és la gran oportunitat que els andalusos estaven esperant", ha sentenciat el candidat, qui ha afegit que es van acabar "el victimisme i el conformisme" i ha apostat per "ser ambiciós, perquè Andalusia té talent i és una terra meravellosa de la qual tots ens sentim orgullosos."

Per la seva part, Adelante Andalucía, la coalició de Podemos i IU, ha començat la campanya amb una festa popular al barri Pino Montano de Sevilla i ho ha fet presentant-se com "el vot útil davant el règim andalús".

Al pati del teatre TNT Atalaya, adornada amb fanalets i banderins verds i blancs, la candidata a la Presidència de la Junta de la coalició, Teresa Rodríguez, ha descobert el cartell amb què demanaran el vot durant els propers quinze dies, amb el lema "Adelante".

El que deixa aquesta legislatura

El començament de les eleccions andaluses tanca una legislatura -la desena- amb una trentena de lleis aprovades, una desena de decrets llei validats, dues comissions d'investigació i dos grups de treball sobre la reforma del model de finançament autonòmic i de la Llei Electoral.

Durant tot aquest temps la gestió de l'Executiu andalús ha discorregut sense grans sobresalts, malgrat governar el PSOE en minoria, fins que en la recta final de la legislatura es van trencar de forma abrupta les relacions amb els seus socis d'investidura, Cs, els vots del qual van permetre aprovar tres pressupostos i gairebé un 70 % de les mesures acordades.

Una cosa similar al que va passar en el mandat anterior, encara que llavors era un govern de coalició -PSOE i IU.

El relat de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, per explicar l'avançament electoral va tenir també com a argument principal la inestabilitat en la recta final, encara que aquesta vegada ha deixat passar un mes des de la ruptura del pacte d'investidura amb Ciutadans.

susana diaz eleccions andaluses efe

A partir de les 00:00 de divendres comença una campanya electoral en la qual els candidats recorreran milers de quilòmetres per la geografia andalusa buscant el vot dels 6.541.722 electors que podran votar en els onzens comicis andalusos, la qual cosa suposa un augment de 45.037 votants respecte a les eleccions de 2015.

Els andalusos elegiran els 109 diputats del Parlament autonòmic, i des de la constitució de la preautonomia andalusa, el 27 de maig de 1978 sota la presidència de Plácido Fernández-Viagas, Andalusia ha comptat sempre amb presidents socialistes, fins a un total de cinc.