Tres jutges de Barcelona han ordenat obrir investigacions sobre el presumpte espionatge dels Mossos d'Esquadra a polítics, periodistes, advocats i entitats. De moment, s'han presentat deu querelles que s'han admès a tràmit, tres de les quals ja s'estan investigant als jutjats barcelonins.

L'últim ha estat el titular del Jutjat d'Instrucció 20 de Barcelona, que ha ordenat diligències per investigar el presumpte espionatge al periodista Albert Castillón. El jutge demana a la Policia Nacional que aporti tota la informació de la seva investigació després d'agafar documentació que els Mossos anaven a cremar a una planta de Sant Adrià de Besòs.

El Jutjat d'Instrucció 22 de Barcelona també va assumir la querella de l'advocat José María Fuster-Fabra, que apareixia entre els espiats a l'informe presentat per la Policia Nacional . Posteriorment, el mateix Fuster-Fabra ha presentat unes altres nou querelles a nom d'altres supòsits espiats: el secretari general del sindicat dels Mossos d'Esquadra SPC, David José, i el seu fill menor, a més de la seva exesposa; el portaveu d'aquest sindicat, David Miquel; el periodista Albert Castillón; l'exlíder de SCC José Ramón Bosch; Javier Barraycoa, exvicerector de la Universitat Abat Oliba i professor del centre universitari; la plataforma esportiva 'Barcelona amb la Selecció', i les associacions 'Espanyols corrents' i Somatemps.

A més, el Jutjat d'Instrucció 19 de Barcelona també ha admès a tràmit a finals de gener la querella presentada per José Ramón Bosch pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i  revelació de secrets.

Tanmateix, el tràmit de les querelles ha estat desigual perquè algunes, com la de Fuster-Fabra, després d'admetre's per un jutge barceloní, es van enviar a l'Audiència Nacional que ja investigava l'acció dels Mossos l'1-O, mentre que altres jutges estan pendents que la Fiscalia informi sobre a qui correspon la competència.