Una trentena d'ajuntaments han fet una crida a tots els ens locals del país a practicar la sobirania fiscal i pagar els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Els promotors d'aquesta iniciativa, aplegats sota el nom d'Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal, reclamen fer valer que "l'únic executiu legítim és el Govern de Catalunya i a la vegada denunciant l'espoli fiscal endèmic que patim per part de l'Estat espanyol". Alhora, animen el Departament d'Economia a impulsar una política fiscal corporativa, que facilitaria el pagament d'impostos als ajuntaments. Els promotors de la iniciativa han presentat aquest dimecres un manifest amb el qual emplacen els ens locals a sumar-se a la campanya.

Recollida d'adhesions

Entre els ajuntaments que han promogut el manifest hi ha Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Sant Cugat Sesgarrigues, Celrà, Vallbona d'Anoia, Montblanc, Calldetenes, Balenyà i Arbúcies. En el manifest ja s'hi han adherit ajuntaments com Sant Quirze de Besora, Marçà, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Folgueroles, la Secuita, Tona, Espinelves, Igualada, les Borges del Camp, Roda de Ter, Viladrau, Vic, Masies de Roda, Riudoms, Sant Pol de Mar, Collsuspina, Creixell, Manlleu i Alcoletge, entre d'altres. A partir del 31 de gener els càrrecs electes municipals es podran adherir al manifest mitjançant el lloc web  d'Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal.

Sobirania Fiscal

El manifest, que ha estat llegit aquest matí a la plaça Sant Jaume per l'alcaldessa de Vic, Anna Erra (Junts); l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga (Entesa-Independents de la Selva), i l'alcaldessa de Viladamat, Dolors Pons (CUP). El text proclama que "des del món municipal volem construir espais de sobirania nacional que ens permetin avançar en la construcció de la República Catalana, i en aquest marc ens mostrem favorables a la implementació generalitzada de la Sobirania Fiscal que permetrà disposar de la clau i la caixa en el moment que les institucions catalanes decideixin que ha arribat l’hora de la proclamació de la República. Tenir el control efectiu de la recaptació i gestió d’aquests fons és clau per assolir la llibertat i donar resposta a les necessitats econòmiques de la nova República Catalana."

Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal sosté que la clau de millores municipals és treballar en sobiranies, tant fiscals com energètiques, recordant que si el món local fa pinya és possible aturar "l'abús de les oligarquies energètiques vers la ciutadania". La iniciativa d'aquest grup d'ajuntaments, que treballen de forma independent, ha nascut sota el paraigua de la campanya "Jo pago a Catalunya", impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana.