L'Ajuntament de Vic (Osona) començarà a fer sobirania fiscal aquest primer trimestre del 2021, d'aquesta manera s'afegirà a la campanya Jo pago a Catalunya de l’Assemblea Nacional Catalana (ACN), que cerca impulsar la sobirania fiscal. Així, deixarà de pagar impostos a la Hisenda espanyola i ho farà a l'Agència Tributària de Catalunya.

Ho ha fet mitjançant un decret signat per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, com a resposta a la petició de l'ANC de Vic i el Consell Local per la República de Vic.

En el decret d'alcaldia, s'explica que l'Ajuntament té “la voluntat d’exercir la seva sobirania fiscal, i iniciar els mecanismes necessaris per a procedir al pagament de l’impost sobre la renda de les persones físiques a l’Agència Tributària de Catalunya”.

L'objectiu, el control de Catalunya del màxim d'impostos possibles

D'aquesta manera, l’Ajuntament de Vic s'ha afegit als municipis que ja paguen els seus impostos a Catalunya. Tal com s'assenyala al comunicat de l'ajuntament, "l’Assemblea insta la resta de consistoris independentistes a exercir la seva sobirania i preparar la Generalitat per a una futura ruptura amb l’Estat espanyol". "Cal aconseguir que les institucions catalanes tinguin el control del màxim d'impostos recaptats possibles", han afegit. 

La campanya Jo pago a Catalunya, s'ha tornat a reactivar amb motiu de la liquidació d’impostos del primer trimestre del 2021, i té la intenció d'empènyer el Govern de la Generalitat a enfortir l'Agència Tributària de Catalunya, una eina d'estat indispensable, perquè gestioni un volum superior de recaptació i d'informació tributària. D'aquesta manera, l'administració catalana estarà preparada per afrontar amb més garanties la culminació del procés d'independència quan arribi el moment.

L'Assemblea, d'altra banda, anima empreses, autònoms, administracions i partits polítics a pagar l'IRPF, l'IVA i l’impost de societats del primer trimestre de 2021 a l'Agència Tributària de Catalunya. Segons expliquen en el seu portal web, és important fer-ho, com a mínim, deu dies abans del que indica la Hisenda espanyola per tal que l'Agència Tributària de Catalunya tingui temps de tramitar-ho.

 

 

Què vol dir fer sobirania fiscal?

Tal com explica Jo pago a Catalunya, fer sobirania fiscal significa pagar els impostos estatals, habitualment recaptats per la Hisenda espanyola, a l’Agència Tributària de Catalunya. Qualsevol persona física o jurídica que pagui taxes a la Hisenda espanyola pot fer sobirania fiscal i atorgar el cobrament d’aquests impostos al Govern.

Declaren també que, avui dia, el Govern tan sols recapta el 5,3% dels impostos que paguen els ciutadans a Catalunya, que corresponen a aquells que són propis del Govern (grans establiments comercials, habitatges buits, actius no productius…) i aquells cedits per l’estat espanyol (successions i donacions, patrimoni, actes jurídics documentats i transmissions patrimonials). Els grans impostos (IVA, IRPF, IS) els recapta l’Estat directament i en transfereix una part a les comunitats autònomes.

L’any 2012, una altra plataforma, Catalunya Diu Prou,  va impulsar la sobirania fiscal. Inicialment, vuit empreses i autònoms van posar en marxa aquest mecanisme de pagament i, posteriorment, la campanya va anar creixent sumant més empreses, autònoms, particulars i administracions públiques (especialment ajuntaments). 

 

Imatge principal, Ajuntament de Vic / ACN