El trencament entre EUiA i Izquierda Unida ja és un fet. El passat mes de juny la formació dirigida per Alberto Garzón va decidir suspendre el protocol de col·laboració amb EUiA, arran del pas del seu exlíder Joan Josep Nuet a ERC pel 28-A, i ja va apuntar a la creació d'una nova formació. Un moviment que aquest dimecres s'ha consumat amb la celebració de la primera assemblea d'Esquerra Unida Catalunya, que ha comptat amb la participació del líder espanyol. 

IU ja va decidir el passat 8 de juny posar en marxa "totes les mesures necessàries per garantir la representació d'Izquierda Unida a Catalunya", en considerar que el fet que Nuet s'hagués presentat a les eleccions amb ERC -quan encara era líder d'EUiA- feia que haguessin "competit electoralment contra IU" i entrava "en conflicte amb l'aposta estratègia d'IU a Catalunya i a l'Estat espanyol".

Esquerra Unida Catalunya ha celebrat aquest dimecres la seva primera assemblea a Sant Adrià del Besos, i ha comptat amb la presència del líder d'IU a l'Estat, Alberto Garzón, així com alguns dels crítics d'EUiA com Joan Mena o l'exlíder de Catalunya sí Que es Pot, Lluís Rabell. La formació es presenta com un projecte "d’esquerres, feministes, ecologistes i republicà" i assegura que comparteix "projecte federal amb Izquierda Unida". També defensen una "república federal" i assegura que el seu objectiu recuperar EUiA.

Garzón acusa Nuet de "mediocritat"

En l'acte de presentació, Garzón ha defensat que "Esquerra Unida serà una garantia de la continuïtat del fil roig" i ha subratllat que ho farà "de la mà" de la resta de confluències que conformen els Comuns. En aquest sentit, ha volgut encoratjar els militants crítics d'EUiA que aposten per formar part d'aquesta escissió, defensat que estan "donant una lliçó" i ha valora la seva "honestedat i principis que no es venen" en temps d'"oportunisme i tacticisme". 

Amb tot, el líder espanyol també ha volgut llençar un dard contra Nuet quan ha donat les gràcies a la militància per "donar la talla en aquests moment tan difícil, molt per sobre de la mediocritat d'alguns dirigents".

EUiA lamenta l'aposta de Garzón

Per la seva banda, la direcció actual d'EUiA ha emès un comunicat on ha lamentat que Garzón vulgui donar empara als crítics amb la formació d'una delegació i asseguren que es tracta de gent que "no reconeix Catalunya com a subjecte polític" i que busca enfrontar les dues formacions. En aquest sentit, defensa que la formació espanyola "s'equivoca entrant en aquest plantejament i trencant amb un marc de relacions històriques entre organitzacions germanes". 

En aquest sentit, EUiA ha manifestat que "és legítim constituir una delegació d'IU a Catalunya, però expressa una incomprensió del que hi passa a Catalunya". La formació catalana defensa que "Catalunya és un subjecte polític i que les propostes polítiques per a Catalunya s'han de debatre i elaborar a Catalunya". Així mateix, es defensa de les acusacions de possibles irregularitats i garanteix que "la direcció d'EUiA ha actuat amb escrupolós respecte per les normes internes de l'organització".