179 diputats del Congrés ja li han donat la confiança, ja ha estat investit president del govern espanyol, el seu nomenament ja apareix al BOE i ja ha promès el càrrec davant de Felip VI. Però Pedro Sánchez no ha fet encara tots els deures: aquest cap de setmana el seu telèfon mòbil bullirà perquè encara ha de confirmar qui formarà part del seu govern. Qui sortirà del Consell de Ministres? Qui es mantindrà com a màxim responsable dels diversos departaments de l’executiu presidit pel líder del PSOE? I quines seran les noves cares? Les travesses ja han començat, per molt que des del govern espanyol receptin paciència.

Tot indica que Yolanda Díaz es mantindrà al Consell de Ministres i com a vicepresidenta del govern espanyol, en tant que PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició. I el mateix Pedro Sánchez va assegurar també, en campanya, que la vicepresidenta tercera i màxima responsable del departament de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es mantindria a l'executiu liderat pel PSOE. Félix Bolaños i María Jesús Montero, socialistes de màxima confiança del president espanyol, també apareixen a les travesses per mantenir-se a la Moncloa; sobretot si Sánchez pretén enviar d'aquí un parell d'anys l'actual ministra d'Hisenda com a candidata a prendre-li al PP el govern andalús.

Ja no són tan segurs, però sí candidats favorits a mantenir-se al càrrec ministres com la de Defensa, Margarita Robles, el d'Exteriors, José Manuel Albares, i la d'Educació, Pilar Alegría, que també és portaveu del PSOE. Ara bé, tot indica que les ministres de Podemos Irene Montero i Ione Belarra sortiran de l'executiu. Després del malestar social que va generar la llei del 'només sí és sí', i que Yolanda Díaz passés Irene Montero per la guillotina quan va configurar les llistes electorals del 23-J res no fa pensar que Sánchez mantingui la cara més visible de Podemos a l'executiu, ni tampoc la líder orgànica de la formació.

 

Caldrà veure, això sí, si Sumar té una mica de clemència amb la formació morada i aposta per col·locar un ministre de Podemos a l'executiu. Sigui com sigui, qui tampoc no continuarà al govern serà Alberto Garzón, qui aquest divendres ha anunciat que abandona el lideratge d'Izquierda Unida i la primera línia política.

Hi ha dubtes amb Nadia Calviño. És de les ministres més longeves del govern de Pedro Sánchez. Ha format part del Consell de Ministres ocupant-se de la cartera d’Economia des que el líder socialista va entrar a la Moncloa a conseqüència de la moció de censura a Mariano Rajoy, l’any 2018, i actualment és la vicepresidenta primera de l'executiu. El cas és que és candidata a presidir el Banc Europeu d’Inversions. Té força números d’aconseguir-ho, però té al seu davant una rival important: la liberal danesa Margrethe Vestager, que és vicepresidenta de la Comissió Europea. Sánchez la mantindrà a l’executiu per si la seva candidatura acaba fracassant?

Les cares noves que apareixen a les travesses

Pel que fa a la quota de Sumar, alguns nous noms que apareixen a les travesses són els de Mónica García (de Más Madrid) com a ministra de Sanitat i el d'Ernest Urtasun al capdavant de Cultura. També sonen noms com el de Nacho Álvarez, actual secretari d’estat de drets socials i el de l’eurodiputada Sira Riego en el xup-xup d’aquests dies.

Fins al moment, fonts del govern espanyol no confirmen cap nom, ni tampoc avancen si la quota catalana de ministres podria ampliar-se. És a dir, a l'aire queda el futur, per exemple, de Miquel Iceta. Tot i això, altres noms que apareixen a les travesses són els del portaveu del grup parlamentari del PSOE, Patxi López, l'expresident de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, l'actual cap de gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, i el director adjunt de la mateixa oficina, Antonio Hernando.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!