El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, no ha assistit a la reunió amb Francisco Pérez de los Cobos i hi ha enviat el seu número 3, Ferran López, responsable de la comissaria superior territorial. 

López hi ha arribat el tercer i ho ha fet a peu, per la vorera del carrer de Mallorca, a diferència dels comandaments de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, que ho han fet amb cotxe i que han entrat amb el vehicle dins els pati interior de la Delegació del Govern espanyol.

També a diferència de la resta, el comissari dels Mossos no s'ha quedat fins al final de la reunió. Ha marxat després d'una hora que hagués començat. Els altres comandaments policials han seguit mitja hora més. 

La reunió, presidida per Pérez de los Cobos, alt càrrec del ministeri d'Interior, estava convocada per muntar el dispositiu de seguretat per a l'1 d'octubre i tot el que es derivi de les operacions relacionades amb el referèndum. Però Ferran López ha presentat el document que avui el major ha fet arribar a la Fiscalia, on es denuncia que "la mesura adoptada afecta la professionalitat i prestigi del Cos de Mossos d'Esquadra respecte a allò que ha estat i és la seva dedicació i compromís en l'exercici de les seves funcions de policia judicial, seguretat ciutadana i ordre públic, competències que desenvolupa amb el més absolut rigor, respecte i lleialtat a l'ordenament jurídic i a aquells de qui depèn tant orgànicament com funcionalment". 

Ferran López ha demanat també que s'insti la Comissió de Coordinació Policial de Catalunya per organitzar els dispositius.

L'informe es presenta dos dies després que Trapero ja avancés a la Fiscalia que no veia un comandament aliè als Mossos coordinant la policia catalana, i després que el conseller d'Interior deixés clar que els Mossos no acatarien les ordres d'un comandament imposat pel Ministeri de l'Interior. 

Les arribades

A les 17.37 hores ha arribat Ángel Gozalo, general en cap de zona de la Guàrdia Civil.

Angel Gozalo Guàrdia Civil 2  Sergi Alcàzar

Quan faltaven 10 minuts per a les sis, hora de la reunió, hi ha entrat Sebastián Trapote, comissari en cap de la Policia Nacional.

Trapote a la delegació del govern   Sergi Alcàzar

I gairebé al mateix temps, arribava caminant, acompanyat per la cap de premsa, Ferran López, número 3 del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

El representant dels Mossos ha arribat entre crits d'"independència", "visca Piolín" i "defensa el país", proferits per les persones que s'han concentrat espontàniament davant la Delegació del Govern.

L'últim a arribar ha estat el delegat del Govern espanyol, Enric Millo.

Millo reunió Trapero   Sergi Alcàzar

Qui és Ferran López?

El número 3 dels Mossos d'Esquadra és un dels comissaris de la cúpula amb major capacitat de diàleg.

El mes de maig, la Conselleria d'Interior va reforçar la cúpula dels Mossos d'Esquadra després del nomenament de Josep Lluís Trapero com a major.

Ferran López havia estat fins el mes de maig número dos dels Mossos d'Esquadra i desenvolupava les funcions de cap de la comissaria superior de coordinació central des de temps de Joan Saura. El mes de maig el va rellevar Joan Carles Molinero, fins ara cap de la comissaria de la regió policial metropolitana de Barcelona. Tots dos representen la bicefàlia que treballa al costat del major Trapero

López és ara comissari superior de coordinació territorial –càrrec que ocupava David Piqué, mort l'any passat– i Molinero és el cap de la comissaria superior de coordinació central.

Ferran López i Joan Carles Molinero havien estat dos dels noms que s'havien sentit fort com a comissaris que podien optar a ser caps del cos quan CiU va tornar al Govern de la Generalitat amb Artur Mas. 

De Ferran López es valora el perfil poc cridaner, discret, i la seva capacitat d'arribar a acords.

Ferran Lopez mossos / ACN