El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha explicat a la jutgessa Carmen Lamela que es va reunir dues vegades, el mes de setembre, amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Joaquim Forn i els va dir que els Mossos no formaven part de cap "pla polític", que els mantinguessin al marge, segons han explicat fonts judicials.

Arran d'aquestes reunions i de com es va posicionar el cos policial català, la defensa va demanar el 18 de gener un seguit de declaracions com a testimonis que inclouen els comandaments que estaven en aquestes reunions i al mateix president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Interior Joaquim Forn. A aquesta petició de noves declaracions, que ha transcendit avui, la fiscalia s'hi va oposar i la jutgessa ho va acabar desestimant. Lamela va al·legar que no podia citar testimonis imputats en un altre tribunal i diu que no va donar importància a aquest escrit.

Trapero ha explicat que en aquestes dues reunions, on també assisteixen els comissaris Ferran López, Joan Carles Molinero, Manel Castellví i Emili Quevedo, s'exposa el malestar de la direcció de la policia per les declaracions que s'estan fent, per part de diferents càrrecs polítics, on asseguren que els Mossos no obstaculitzarien el procés. De fet, el major ha dit que la cúpula dels comandaments policials estaven "molestos" per aquestes manifestacions públiques on s'afirmava que els Mossos facilitarien i promourien la celebració del referèndum.

La direcció de la policia catalana va transmetre en aquestes dues trobades que complirien el mandat judicial i la cúpula del Govern els va dir que fessin el que haguessin de fer. 

Josep Lluís Trapero s'ha desmarcat així de l'estratègia política del referèndum durant la declaració que ha fet avui durant més de dues hores a l'Audiència Nacional. La declaració del major xoca frontalment amb les acusacions de la Guàrdia Civil, de Diego Pérez de los Cobos i de la fiscalia, que el fan responsable de no haver evitat el referèndum i de treballar en paral·lel per al procés independentista. 

La fiscalia creu que Trapero va ocultar informació en la seva declaració del 16 de octubre, perquè no va explicar ni que hi havia hagut aquestes reunions a finals de setembre ni el seu contingut.

La jutgessa dona credibilitat a Trapero. Avui l'ha deixat en llibertat sense fiança, tot i que la fiscalia havia demanat 50.000 euros si el major dels Mossos volia evitar la presó. 

Trapero està imputat per sedició pels fets del 20 de setembre i per l'1 d'octubre. L'acusen d'inacció, tant per permetre la manifestació al voltant de la Conselleria d'Economia com per no aturar el referèndum, ni requisar urnes, ni tancar col·legis.