La jutgessa de l'Audiència Nacional deixa en llibertat sense fiança el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Carmen Lamela no ha fet cas del que havia demanat la fiscalia, que demanava llibertat sota una fiança de 50.000 euros.

La jutgessa el manté imputat per dos delictes de sedició, després de la declaració de més de 2h, però s'encara a la Fiscalia i no cedeix a la seva petició. Lamela, ha seguit la línia habitual amb Trapero, quan sempre ha rebutjat el que demanada el ministeri públic. En canvi no va ser així en el cas dels consellers, que ha aaabat dictant sempre les mesures que li ha demanat el fiscal.

En un breu comunicat, la fiscalia ha argumentat la fiança per "l'agreujament de la situació processal" de Trapero "una vegada que se li imputa un segon delicte de sedició".

El Ministeri Públic explica que "en aquesta tercera declaració s'han conegut detalls importants que anteriorment [Trapero] va amagar, entre d'altres, reunions prèvies amb el president Puigdemont, el conseller d'Interior i altres comandaments policials sobre el referèndum celebrat l'1 d'octubre de 2017, sobre el qual no va dur a terme cap intent d'impedir-ne la celebració".

Argumentava també la Fiscalia que Trapero podia amagar proves. Però la jutgessa ha tombat els arguments del Ministeri Públic. Carmen Lamela diu en la interlocutòria que aquests "no son motius suficients per incrementar les mesures cauterlars personals". Trapero va cada 15 dies als jutjats, no pot sortir del territori espanyol i, a més, té el passaport retirat.

S'ha referit a la presó provisional com a "mesura tant greu" i recorda que Trapero està complint "escrupulosament" les mesures que li van imposar el 16 d'octubre. 

Lamela remarca que no existex el risc de fuga, ni de destrucció de proves, perquè la investigació ja està molt avançada. També destaca que Trapero ja no té una posició de comandament del cos que li permeti afavorir l'ocultació o la destrucció de proves.

 

 

L'arribada 

Josep Lluís Trapero, el major dels Mossos, ha arribat sol a l'Audiència Nacional. Només l'ha acompanyat de manera visible la seva advocada Olga Tubau. Ni suports —no en vol i demana que no hi siguin— ni el seu equip de confiança s'han deixat veure avui a les portes del jutjat que ja l'ha citat tres cops per declarar. Amb tot, Joan Carles Molinero ha acompanyat Trapero amb cotxe fins la tanca d'accés a l'Audiència Nacional, al carrer Gènova.

Segons ha pogut saber El Nacional, també hi hagut un grup de mossos que no s'han deixat veure però que han vingut de Barcelona a fer costat al major dels Mossos a títol individual.

Avui el major dels Mossos té la intenció d'explicar tot el que van fer els Mossos l'1 d'octubre i els dies previs, just després que la jutgessa del TSJC Mercedes Armas rebaixés la petició de la fiscalia i recomanés tancar col·legis sense trencar la convivència.

Trapero declara per primera vegada d'ençà que va ser destituït del càrrec. Els altres dos cops encara no se n'havia nomenat el substitut (Ferran López) ni se l'havia apartat de les funcions. Per això sempre entrava pel passadís improvisat de l'Audiència Nacional amb Ferran López i Joan Carles Molinero. Avui, no. Avui ha entrat sol. I Ferran López, actual cap dels Mossos, entrarà més tard: està citat per a les 11 h com a testimoni.

Com la segona vegada que va venir a declarar, el 16 d'octubre, Trapero anava sense uniforme: vestit negre, abric i bufanda. Tot de negre. 

Les declaracions de Diego Pérez de los Cobos la setmana passada com a testimoni han provocat aquesta nova compareixença i la més que probable imputació del director general de la policia cessat Pere Soler i del secretari d'Interior també cessat César Puig, que la fiscalia ja ha demanat. El que va ser el coordinador del dispositiu policial del referèndum va carregar contra Traperoel va fer responsable de no aturar l'1-O. De los Cobos va dir que hauria pogut evitar el referèndum requisant urnes i ordinadors i tancant col·legis, i el fa responsable de no complir les ordres de la jutgessa del Tribunal Superior de Catalunya.

Ferran López, testimoni

Ferran López estava citat a les 11 h, i l'actual cap dels Mossos des de l'apliació del 155 ha arribat a les 10.15 h. Ha explicat tot el dispositiu dels Mossos de l'1 d'octubre i la jutgessa contrastarà la seva versió amb la que ha donat Josep Lluís Trapero.

López també està citat per a dilluns al Tribunal Suprem com a testimoni en el cas contra el Govern. 

D'aquestes compareixences i de la decisió dels magistrats en depenen dues noves imputacions de la cúpula d'Interior: Pere Soler, director general de la policia, i César Puig, secretari general d'Interior.