El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, al·legarà davant la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que l'ha citat com a investigat per sedició, que la policia catalana ha complert "estrictament" les ordres judicials i de la Fiscalia en les seves actuacions sobre el referèndum de l'1-O, segons el comunicat que ha enviat als agents al qual ha tingut accés ElNacional.


 

La jutgessa ha citat divendres que ve com a investigat Trapero, així com el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; i l'intendent de la policia catalana Teresa Laplana, en relació amb l'assetjament a la conselleria d'Economia del passat 20 de setembre, mentre la Guàrdia Civil registrava les instal·lacions.

En una sèrie de missatges a Twitter i en una carta que la cúpula dels Mossos ha remès a tots els agents els comandaments de la policia catalana, asseguren que en la compareixença judicial el major aportarà tota la informació sobre les actuacions que la policia autonòmica va portar a terme en el dispositiu del 20 de setembre.

Trapero també al·legarà davant la jutgessa que en totes les intervencions de les últimes setmanes relatives al referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional, els Mossos han complert "estrictament" les ordres judicials i de la Fiscalia, "amb el màxim rigor i professionalitat".

En l'escrit tramès a tots els agents per la direcció dels Mossos d'Esquadra es mostra la seva "plena confiança" en la labor portada a terme pel cos en relació amb el referèndum, ja que mai han deixat de treballar "amb professionalitat i respecte a la llei", i els insta a seguir treballant en la mateixa línia.

"Demanem que els Mossos mantinguin la confiança en la seva feina diària de servei a la ciutadania i continuï exercint amb normalitat les seves funcions amb la mateixa dedicació i professionalitat, com ho ha fet fins al moment", sosté la missiva.

Els comandaments dels Mossos agraeixen el suport públic i reconeixement que han rebut en els últims mesos, però subratllen que la "normalitat" que invoquen per poder seguir treballant com fins ara és "la millor mostra de suport que en aquests moments es pot rebre".

De fet els Mossos han demanat que se'ls deixi al marge dels actes de suport que es puguin convocar per a donar suport als líders de l'ANC i d'Òmnium després de la seva imputació, per deixar clar que no mantenen cap vinculació política amb els responsables del procés sobiranista i que la seva labor és professional i independent.

La jutgessa Lamela ha acordat citar Trapero després d'un informe de la Guàrdia Civil, que inclou fins a sis peticions per escrit als Mossos en relació amb els incidents de la conselleria d'Economia, contestades -en algun cas dues hores després- amb concises respostes que s'havia donat tràmit a la sol·licitud.

A més de les peticions per escrit, els agents de l'institut armat van demanar diverses vegades ajuda a l'intendent en cap dels Mossos a la comissaria de l'Eixample de Barcelona, Teresa Laplana, desplaçada al lloc des de primera hora del matí, però fins a les 14.30 hores no es va presentar un responsable de la Unitat de Control de Masses.