La portaveu del ministeri d'Afers Exteriors rus, Maria Sajarova, ha tornat a treure el conflicte entre Catalunya i l'Estat, per denunciar el doble tracte que practica la UE amb els seus conflictes interns. Sajarova ha criticat que, segons el govern rus, les ambaixades d'Alemanya i els EUA, amb participació de l'ambaixada espanyola, han transferit fons als seguidors del crític Alexei Navalny, pres polític rus. I ha posat sobre la taula què els semblaria a aquests països si "funcionaris russos transferissin diners, per exemple, als catalans a Espanya". Per a ella seria una situació similar d'ingerència en un altre país, donat que també són crítics.

La portaveu ministerial ha tret la qüestió dels catalans hores després que el diari The New York Times va difondre divendres la sèrie d'espies russos que sosté el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, basada en un informe de la Guàrdia Civil. Tot i això, The New York Times, no recull el fet que el fiscal ha desmuntat els arguments del jutge per pretendre investigar cap vincle de finançament irregular d’origen rus. Igualment, la Fiscalia ha rebutjat un altre dels fonaments del reportatge, que es pugui provar la vinculació de tot plegat amb Tsunami Democràtic malgrat la pretensió del jutge d'enviar aquesta peça a l'Audiència Nacional. El relat del diari se circumscriu a l’informe de la Guàrdia Civil i un informe de deu pàgines d’intel·ligència europea que hi conté.

Segons Sajarova, en canvi, l'actuació de les ambaixades occidentals a favor de Navalny és evident, i ho ha detallat al seu canal de Telegram. "L'esquema era el següent. Les ambaixades estrangeres a Rússia han contactat ciutadans russos, els han pagat i després aquests han transferit els diners a les estructures adequades", assegura. La majoria de les donacions van arribar a través de les ambaixades dels EUA i Alemanya, però les representacions del Canadà, França, Espanya i altres països de l'OTAN a també van participar en l'esquema, segons la portaveu, citada per l'emissora russa en alemany SNA.

SNA

"Sajarova: "Els diners per a Navalny van passar per les ambaixades dels EUA i Alemanya", titula l'emissora rusa en alemany SNA

SNA

"S'imaginen quin seria l'entusiasme dels mitjans de comunicació occidentals si funcionaris russos transferissin diners a, per exemple, els republicans als Estats Units o els catalans a Espanya?": la frase de la portaveu ministerial

El director de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha recollit la frase de la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, i ha ironitzat amb les teories conspiratives que aquesta setmana ha apuntat The New York Times recollint un informe de la Guàrdia Civil. "Doncs sense transferir diners [als catalans], The New York Times ja xiscla", ha deixat anar Alay.

Alay5

 

Enmig d'aquesta polèmica el govern espanyol està negant la nacionalitat a un empresari catalano-rus perquè el considera un espia rus. Aquest és el cas d'un empresari nascut a Rússia establert a Catalunya des del 2004, Alexander Dmitrenko, a qui un informe del Ministeri de Defensa no li ha donat llum verda per poder fer aquest tràmit. Dmitrenko va fer la sol·licitud l'any 2018 i fa un any va rebre una notificació amb la qual se li transmetia que aquesta petició era rebutjada.

Els motius que argüeix l'Estat es basen en un informe del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol que diu: "A través de fonts pròpies, es té coneixement provat del treball conscient d'Alexander Dmitrenko, de 33 anys, per als serveis d'intel·ligència russos, dels quals rep missions". Alhora, el CNI apunta que l'empresari rus que viu a Catalunya ha detectat "contactes" d'ell "amb alguns dels principals líders del crim organitzat transnacional d'origen rus, per als quals també duu a terme diferents tasques". Convé destacar que en aquest informe no consta cap indici, font, prova o documentació que pugui corroborar aquestes hipòtesis.

Aquesta resolució va causar estupor a Alexander Dmitrenko que, aquest dissabte, en una entrevista al Preguntes Freqüents de TV3, va mostrar en perfecte català la seva "sorpresa i indignació" per aquestes acusacions, que l'han "afectat" molt. "Jo mai he tingut antecedents ni problemes a cap país, és una acusació que ve a dir que, si surto al carrer, pot venir la policia a buscar-me. Jo simplement soc un empresari que es dedica a crear llocs de treball".