L'Ajuntament de Tortosa ha convocat un ple extraordinari aquest divendres per aprovar la modificació puntual del POUM i retirar el monument franquista del riu Ebre del catàleg d'edificis i conjunts històrics i artístics.  "Per part de l'Ajuntament, ja estaran finalitzats els tràmits", ha apuntat l'alcaldessa Meritxell Roigé, que només faltarà la Generalitat executi el projecte per enretirar finalment el monument.

L'informe de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que faltava per poder fer el tràmit va arribar al consistori dies després de la celebració de l'últim ple ordinari i la comissió de Serveis al Territori va decidir tirar endavant la descatalogació del monòlit com a Bé d'Interès Cultural en una sessió extraordinària. L'aprovació definitiva correspondrà a la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE).

Justícia assumeix l'enretirada del moviment davant la inacció espanyola

El Departament de Justícia assumirà tant el cost com l'execució del projecte per retirar el monument franquista de Tortosa arran de la inacció del govern espanyol per dur a terme la llei de la memòria històrica aprovada durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, que obligava a retirar tots els monuments franquistes d'Espanya. 

La consellera de Justícia, Ester Capella, va assegurar a principis d'octubre que el Departament "vol, pot i sap com fer-ho" després que el govern espanyol s'hagi tornat a desentendre de la propietat del monòlit. "Ells han desistit", va reblar Capella en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El govern de Sánchez nega la responsabilitat

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va afirmar la setmana passada que l'executiu de Pedro Sánchez no té cap objecció a la retirada del monument franquista de Tortosa i ha defensat que el "retard en anys" per treure'l "no pot ser responsabilitat en absolut de l'administració general de l'Estat". En resposta a una pregunta de la diputada d'ERC al Congrés Carolina Telechea durant la sessió de control del passat dimecres, Calvo va remarcar que totes les administracions tenen la facultat de retirar simbologia franquista, segons la llei de memòria històrica del 2007, i ha instat els republicans a donar suport a la nova llei perquè aquestes retirades siguin "més àgils".