El president Quim Torra podria ser inhabilitat durant els pròxims dies un cop es dicti sentència sobre el cas de les pancartes al balcó de la Generalitat i és per això que el president del Parlament, Roger Torrent, insisteix en una resposta unitària a la inhabilitació. 

Aquest divendres al matí, el president del Parlament ha demanat "una resposta coordinada i consensuada" a la inhabilitació de Torra. Ho ha fet durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha subratllat que "inhabilitar un president és l'enèsim escàndol democràtic".

Per tot això, Torrent s'ha dirigit a les formacions independentistes i ha demanat unitat: "Els partits que formen part de les majories que integren les institucions s'han de coordinar".

El procés després de la inhabilitació

Els serveis jurídics del Departament de Presidència han atorgat al president del Parlament la potestat d'activar el procés electoral si el seu homòleg de la Generalitat és inhabilitat pel Tribunal Suprem pel cas de la pancarta.

Així ho indica el document redactat pels serveis jurídics que donaria marge a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per pactar la data de les noves eleccions a la cambra catalana, de les quals en derivaria la nova presidència de la Generalitat. Segons aquesta informació, Torrent té la clau per activar el procés a partir d'un ple que s'ha de convocar en un mínim de deu dies, però que es pot posposar setmanes, o fins i tot mesos.

Mentrestant, l'executiu continuaria actuant en funcions, i l'informe marca que l'actual vicepresident, Pere Aragonès, substituiria Torra de forma interina. Tot l'equip de Govern hauria de seguir igualment sotmès al control del Parlament i tindria una actuació limitada, ha aclarit Torrent.

Torrent ha explicat que durant aquest període de 10 dies es reunirà amb els diferents grups per veure si hi ha un candidat que té suport suficient per enfrontar-se a un ple d'investidura i sortir escollit president. Per tant, el president ha recordat que ell té la potestat de no convocar el ple si no detecta l'existència d'un candidat amb opcions.

La mesa de negociació

Sobre la mesa de diàleg amb el govern espanyol, el president del Parlament ha culpat l'executiu de Pedro Sánchez que encara no s'hagi fet una segona trobada i li ha matisat que la majoria de ciutadans estan a favor d'aquesta taula entre governs. 

Ara bé, Torrent ha volgut deixar clar que la solució passa per l'amnistia i el dret a l'autodeterminació. Aquesta ha estat la resposta del president a la tramitació dels indults que va anunciar aquest dimecres el ministre de Justícia.