Una proclama per l'alliberament dels presos polítics i pel diàleg amb l'estat espanyol. El president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat aquest matí la presó d'Estremera, on es troben empressonats el vicepresident cessat pel 155, Oriol Junqueras, i els polítics empresonats Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn.

A la sortida del centre penitenciari madrileny, el president de la Cambra catalana ha denunciat la proposta del PSOE d'endurir el Codi Penal perquè la justícia sigui més punyent amb l'independentisme català. Torrent ha carregat contra els socialistes, i també contra PP i Cs, per l'enduriment del seu discurs contra Catalunya, tot plegat després de fer front comú per mantenir el 155.

Roger Torrent presó estremera / ACN

"Es pensen que canviaran la voluntat dels catalans amb la modificació del Codi Penal?", ha exposat Torrent a la sortida de la presó, des d'on ha demanat "més diàleg i menys repressió" als líders polítics espanyols, amb els quals s'ha mostrat un cop més disposat a asseure's i parlar-hi.

Consellers "legítims"

Torrent no té cap dubte de la "legitimitat" dels consellers nomenats pel president Torra, com ha fet el mateix president aquest matí. El president del Parlament ha assenyalat, tal com han recordat múltiples juristes catalans, que els consellers Rull i Turull —que van ser nomenats per dur les carteres de Territori i Sostenibilitat i Presidència— tenen els seus drets polítics "intactes".

"Són homes tancats injustament per delictes inexistents", ha exposat Torrent, que ha volgut fer memòria i recordar que encara no s'ha celebrat el judici de la causa de l'1-O i per tant no hi ha hagut sentència ferma per part del jutge. No obstant això, i malgrat la seva situació complexa, el president del Parlament ha assegurat que els presos polítics són "ferms" i li han mostrat "la seva voluntat de seguir"