El president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat a la Cambra basca el valor del diàleg polític com a element clau per a la resolució de conflictes i ha reclamat el respecte a la voluntat de la majoria dels catalans expressada a les urnes. Torrent ha estat rebut aquest dimarts per la seva homòloga a Euskadi, Bakartxo Tejeria, que ha encapçalat la recepció oficial que li ha ofert el Parlament de Vitòria.

El president ha destacat els "llaços històrics, profunds i arrelats" que uneixen a Euskadi i Catalunya i que "vénen de lluny", però que "segur que tindran encara més futur". En aquest sentit, ha confiat que Urkullu contribuirà a "crear el marc de diàleg polític necessari" per encarrilar la solució al conflicte que es viu a Catalunya.

Torrent s'ha referit també al judici al procés, que ha entrat en la fase de lectura de l'informe final de l'acusació, i ha criticat que "tots ells porten la samarreta de Vox sota de la toga".

Per la seva part, Tejeria també ha recordat els llaços que uneixen a ambdues regions i ha assegurat que la visita ajudarà a "reforçar les relacions entre Euskadi i Catalunya". "Sempre amb Catalunya", ha dit al recordar paraules del lehendakari José Antonio Aguirre després de destacar l'"amistat i la complicitat que uneixen i ha unit als dos pobles".

La visita continuarà aquesta tarda amb una trobada| amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, i amb una conferència presentada per l'exlehendakari, Juan José Ibarretxe.