El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dilluns que "no reconeix" l'autoritat de Felip VI pel discurs del 3-O on ha considerat que va "avalar la violència policial contra ciutadans durant l'1-O". Durant un acte de campanya d'ERC a l'Auditori de Girona, Torrent ha dit que cada vegada que el monarca trepitgi Catalunya li diran "que els catalans no tenim rei".

També ha constatat que la independència és l'"oportunitat" per "desfer-se" d'una institució "caduca", "antidemocràtica" i que té un "nexe històric amb el franquisme". "És l'oportunitat per a treure'ns de sobre una monarquia borbònica i corrupta amb lligams amb el feixisme", ha afirmat. Torrent també ha avisat l'Estat que tot i la "repressió, la presó i l'intent de criminalització" no pararan fins aconseguir la llibertat del país.

Torrent, a més, ha dit que les institucions catalanes han de treballar per a tothom i que això és el que defensa ERC. Ha lamentat que hagin empresonat els dirigents polítics "perquè només entenen d'amenaces i prohibicions". "Saben que som els únics que podem cosir les grans majories que permetran guanyar. Saben que guanyarem", ha apuntat Torrent, i ha conclòs que la independència "és irreversible" tot i que ha admès que el camí "no serà senzill" sinó "dolorós".

Rufián s'erigeix com l'"obstacle" per la gran coalició

Per la seva banda, el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha insistit que el PSOE quan pot escollir "trira la pitjor opció". Per això, ha dit que l'únic "obstacle" entre el PSOE i la "gran coalició" amb Casado i Rivera, amb l'abstenció del PP, és "el republicanisme". "ERC és l'únic obstacle", ha avisat.

La candidata d'ERC per Girona Montse Bassa s'ha dirigit al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i li ha recriminat que digui que a Catalunya hi ha un problema de convivència. "Aquí el que hi ha és un greu problema democràtic", ha apuntat. Després de denunciar que la seva germana, Dolors Bassa i Carme Forcadell, així com la resta de presos per l'1-O "estan segrestats". De nou ha titllat el PSOE de "feixista" i s'ha preguntat com poden normalitzar la situació de "repressió" a Catalunya.

Al final del míting d'ERC a Girona un grup de CDR s'ha concentrat a les portes de l'Auditori. Entre d'altres consignes, han demanat la dimissió del Govern i han acusat els republicans "d'haver-se convertit en la vella convergència".

Aragonès l'insta a presentar-se a les eleccions

Per altra banda, en un míting a Vilafranca del Penedès, el vicepresident i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, també s'ha volgut dirigir al Rei i l'ha instat a presentar-se a les eleccions "si tan preparat" es creu. "A Catalunya tindrà 0 vots", l'ha avisat, defensant també que volen la República perquè "significa igualtat d’oportunitats per tothom".

En el mateix acte ha assegurat que "el 10N va de decidir que a Catalunya guanyin els de la repressió, els que no volen diàleg ni política o ERC que defensa la república, l’autodeterminació, la igualtat i la justícia", fent una nova crida al vot útil.