Cinc dies després d'haver deixat pas a Laura Borràs, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha iniciat els tràmits per estudiar si asseu al banc dels acusats Roger Torrent i la resta de membres d'ERC i JxCat de la Mesa del Parlament de la passada legislatura per desobediència. Davant de l'enèsima causa oberta contra l'independentisme, l'expresident de la cambra ha comunicat a les més altes instàncies europees la querella a que s'enfronten, fruit de les "ingerències reiterades del Tribunal Constitucional". 

 

A través d'una carta enviada al president del Parlament Europeu, els presidents de parlaments de la Unió Europea; a la comissària del Consell d’Europa per als Drets Humans, al president de l’Assemblea Nacional de la Francofonia, a l’Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU i a nombrosos eurodiputats. Torrent els trasllada la seva "preocupació" per l'actitud repressiva de l'Estat amb els dirigents polítics catalans i els demana que "en la mesura que ho considerin convenient", actuïn "per ajudar a protegir l’exercici de les llibertats i els drets fonamentals al nostre país i a cercar solucions estrictament polítiques per al conflicte polític existent". 

A l'escrit, Torrent explica que la justificació de la Fiscalia per la querella contra ell i els seus companys independentistes és que no haguessin impedit el debat i la posterior votació d'un seguit d'iniciatives parlamentàries que reprovaven la monarquia i defensaven el dret d'autodeterminació. Per això, constata que “la judicialització constant de la vida política i el retrocés en matèria de llibertat d’expressió estan portant la democràcia espanyola a un pendent relliscós de vulneració de drets que no sembla tenir aturador”.

Torrent es reivindica

En paral·lel, el president del Parlament de la dotzena legislatura ha manifestat a través del seu compte de Twitter que malgrat els atacs judicials, seguirà "defensant  la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats". I ho remata: "Com hem fet sempre. D'acord amb les nostres responsabilitats i conviccions". 

Precisament en la seva posada de llarg després de prendre el relleu de Torrent, Laura Borràs va prometre retornar la dignitat al Parlament. Unes paraules que han molestat Esquerra Republicana, que ho considera un menyspreu al seu predecessor

A la imatge principal, Roger Torrent als passos perduts del Parlament. / Sergi Alcàzar