El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat al Consell d'Europa la "repressió" de l'Estat, la seva "deriva autoritària" i la judicialització de la política a la cambra i al conjunt de les institucions de Catalunya.

Ho ha fet intervenint telemàticament aquest dimecres a l'assemblea de la Comissió de seguiment per al Respecte de les Obligacions i els Compromisos dels Estats membres per explicar la situació política de Catalunya sobre els drets fonamentals. En una compareixença posterior, el president ha explicat que a la reunió ha traslladat als representants de la resta de parlaments europeus que l'actitud d'Espanya "limita" drets fonamentals, en una "repressió evident" contra els líders polítics i socials de Catalunya.

El Consell d'Europa és una organització internacional creada a Estrasburg pel Tractat de Londres, de 5 de maig de 1949 i hi són representats països que no són membres de la UE com Andorra, l'Azerbaidjan i Mònaco, entre d'altres. Cal no confondre'l amb el Consell Europeu (format pels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea i el president de la Comissió Europea).

Els valors del Consell d'Europa

Entre els valors de la institució hi ha la defensa la llibertat d’expressió, la llibertat dels mitjans de comunicació, la llibertat de reunió, la igualtat i la protecció de les minories, i en aquest sentit ha fet campanyes sobre qüestions com la protecció de la infància, el discurs de l’odi a internet o els drets del poble gitano, la minoria més nombrosa d’Europa.

roger torrent parlament parlamento - acn

Torrent, abans de començar la seva intervenció al Consell d'Europa / Foto: ACN

La institució ajuda també els estats membres a combatre la corrupció i el terrorisme, i a aplicar les reformes judicials necessàries, i disposa d’un grup d’experts constitucionalistes, reunits en el que es coneix com a Comissió de Venècia, que facilita orientació jurídica a països d’arreu del món.

D’altra banda, el Consell d’Europa promou els drets humans per mitjà de convenis internacionals, com el Conveni per a prevenir i combatre la violència contra les dones i la violència domèstica o el Conveni sobre la ciberdelinqüència: fa el seguiment dels avenços dels estats membres en aquests àmbits i emet recomanacions per mitjà d’organismes de seguiment independents i especialitzats.