“Nosaltres no ens quedarem de braços plegats”. Així ha respost aquest dimarts el president del Parlament, Roger Torrent, a la decisió del Tribunal Suprem d’arxivar la denúncia de la cambra contra el jutge Pablo Llarena per un defecte de forma. “Sabíem que el Suprem podria plantejar aquesta excusa per no anar al fons de la qüestió”, ha lamentat. I ha promès no restar passiu: “Seguirem reclamant les responsabilitats”.

En aquest sentit, Torrent no ha volgut avançar si interposaran una querella, com era la idea inicial. “Hi ha diferents opcions sobre la taula”, s’ha limitat a dir. El president de la cambra ha defensat que va presentar aquesta denúncia contra els magistrats del Tribunal Suprem fent complir un acord de la Mesa.

Sobre el format, Torrent ha explicat que va decidir utilitzar la denúncia, i no la querella, després de l'assessorament dels serveis jurídics de la cambra.

Davant les crítiques de l’oposició, que han denunciat que Torrent ha presentat la denúncia sense comptar amb els serveis jurídics de la cambra, el president ha explicat que els lletrats van assessorar-lo tant en el format com en el fons de la qüestió. Malgrat tot, ha admès que qui va donar “forma definitiva” a l’escrit va ser el gabinet de la Presidència del Parlament.

"Excusa" del TC

Des de l'entorn del president del Parlament refermen la idea que es tracta d'una "excusa" del Tribunal Suprem. En aquest sentit, recorden que la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) "preveu aquesta possibilitat (una querella), però no exclou la presentació d’una denúncia", com és el que s'havia acabat fent.

"Quan el TS s’excusa en l’article 406 LOPJ per evitar depurar responsabilitats penals i no entrar en el fons dels delictes pels quals han estat acusat, està vulnerant el dret de tots els ciutadans a denunciar uns fets pressumptament delictius", denuncien aquestes fonts.

Comissió d'estudi

Per altra banda, després que la Mesa hagi tramitat aquest dimarts la seva proposta de comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics a Catalunya, Torrent ha defensat que hauria d’"interpel·lar” tots els grups de la cambra. “Estem en un moment excepcional des del punt de vista de la regressió de drets i llibertats fonamentals, tant individuals com col·lectius”.

“El Parlament no pot restar impassible”, ha insistit Torrent, que ha explicat que la comissió d’estudi, que ha de ser aprovada pel ple de la cambra, s’allargarà durant tot el temps que duri la legislatura. La seva funció serà anar fent “propostes concretes” per “blindar el ple exercici lliure dels drets polítics i civils”.

“Quan es condemnen cantants per escriure cançons, o quan se segresten llibres, s’estan vulnerant els drets i llibertats del conjunt de la ciutadania de l’Estat espanyol, pensi com pensi”, ha assegurat Torrent. “Hem d’aprofitar totes les eines d’aquesta cambra per fer propostes de blindatge”, ha sostingut.                                             

Finalment, el president de la cambra ha indicat que no participarà a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, amb presència del Rei, perquè “ja hi ha representació institucional del país”. Per altra banda, ha dit que no ha rebut cap invitació pels Premis Princesa de Girona.