El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, han pronunciat aquest migdia una declaració institucional a les portes de la Cambra catalana amb motiu del trasllat a presons catalanes del vicepresident Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, el conseller Raül Romeva, la consellera Dolors Bassa, el diputat Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

"L'acostament és una obligació legal, no és cap concessió política, aquest trasllat no és cap gest polític i en cap cas forma part d'una negociació", ha advertit Torra.

Junt amb els dos màxims representants de les institucions catalanes eren a les portes del Parlament familiars dels presos, els diputats de JxCat, ERC, els Comuns i la CUP, expresidents del Parlament i representants d'entitats socials i sindicals.

"Què hi fan 9 persones innocents a presó? Avui es posa fi a l'allunyament d'aquests presos polítics, però no a la injustícia i l'aberració de tenir tancats a la presó demòcrates pacífics i honorables", ha advertit el president de la Generalitat.

Aquest mesos d'allunyament han estat un càstig a les seves famílies i motiu de vergonya per a tots els demòcrates, ha denunciat Torra, segons el qual el seu acostament "fa encara més evident la injustícia del seu captiveri i de l'exili dels altres representants represaliats per l'Estat espanyol".

"Cap ciutadà, cap representant polític no ha de ser perseguit mai per les seves idees i conviccions i menys quan expressen una voluntat majoritària del poble en defensa de drets universals com són la llibertat d'expressió, manifestació o el dret a l'autodeterminació", ha reclamat.

El president ha reiterat que avui l'única cosa que es fa és complir la llei penitenciària encara que es vulgui "tergiversar". "Avui acaba un tracte discriminatori que mai no hauria d'haver existit, però no acaba el nostre compromís vital: que surtin d'una vegada per totes de la presó i s'arxivi la causa penal", ha assegurat.

Torra ha advertit que el moviment independentista és cívic i democràtic, que no es donaran per satisfets fins que acabi aquesta situació i ha insistit que tots els grups presents davant del Parlament defensen la llibertat d'expressió i consciència, i que no defalliran fins a posar fi "al confinament inadmissible" dels presos.

El president ha reiterat que aquest no és un conflicte judicial sinó polític i ha advertit que tot el viscut i la repressió soferta "no serà en va".

"Tot això no podrà funcionar fins que no siguem lliures. I el president Puigdemont i els exiliats no hagin tornat a casa. Ens ho devem tots, la història d'aquest país es construirà des de la defensa incansable i indefugible de la llibertat de tots els que han lluitat per la llibertat de Catalunya. No hi renunciarem", ha conclòs.

La compareixença s'ha obert amb la intervenció del president del Parlament. "Avui és el dia de l'apropament però no del retorn a casa. A prop no vol dir llibertat ni justícia complerta. De justícia i llibertat no se'n pot tenir només una mica, o són plenes o no se'n tenen", ha advertit.

Torrent ha explicat que compareixien "per denunciar un cop més la vulneració dels drets dels companys empresonats".

El president del Parlament ha recordat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, al capdavant de l'ANC i Òmnium, "han estat sempre exemple de la no violència i el pacifisme"; que Oriol Junqueras i Quim Forn són a la presó des del 2 de novembre "per donar veu i vot" al poble de Catalunya, que Carme Forcadell va vetllar perquè el Parlament pogués "parlar de tot"; que Dolors Bassa i Raül Romeva després de passar de l'associacionisme a la política "segueixen demostrant que la política es fa per a tots i amb tots"; que Josep Rull i Jordi Turull han demostrat el seu compromís al capdavant del grup parlamentari i son "exemple de serenor i constància institucional pel país".

"A cap d'ells se'ls ha estat permès exercir els seus drets com a diputats ni la seva llibertat com a ciutadans. Van sortir per la porta del Parlament com a persones innocents i ho seguiran sent mentre no es demostri el contrari perquè el seu delicte és haver donat veu i vot al poble de Catalunya", ha subratllat.

Torrent ha reiterat el compromís per aconseguir la llibertat dels presos polítics -"fins que sigueu a casa i no a prop de casa", ha reblat-. "Llibertat i justícia i no ens conformarem amb menys", ha conclòs.