El president Quim Torra ha aprofitat el missatge institucional del dia de Sant Jordi per recordar l'existència de presos polítics i exiliats i per demanar la intervenció de la comunitat internacional per resoldre el conflicte. En un missatge en anglès des del Palau de la Generalitat, Torra ha recordat que "estem vivint moments difícils" i que és el segon Sant Jordi "diferent", per l'existència de presos i exiliats a causa de "la repressió del regne d'Espanya".

Mentre al Tribunal Suprem comença una nova sessió del judici al procés, el president ha denunciat que "els judicis polítics no poden ser tolerats" i que una democràcia no pot acceptar "que la veu de la gent sigui silenciada amb violència i amenaces". "Demanem un cop més la intervenció d'Europa i la comunitat internacional per resoldre aquest conflicte de manera democràtica", ha reclamat en aquest sentit.​

"Estem vivint moments difícils. Després de donar veu als ciutadans per decidir el futur polític de Catalunya, alguns membres de l'anterior govern estan ara a la presó o a l'exili per la repressió del regne d'Espanya. Per aquest motiu, el sant Jordi dels últims dos anys ha estat diferent. I hem de reclamar la seva llibertat", ha assegurat dirigint-se a la comunitat internacional.

"Per Sant Jordi celebrem que existim com a país"

En l'anual missatge del president des de la galeria gòtica del Palau, Torra, que s'estrenava, ha recordat la llegenda de Sant Jordi i ha assegurat que era "un cavaller valent i generós que encarna l’esperit d’un poble que s’ha batut ja amb molts dracs i que no s’ha deixat vèncer mai". 

Torra també ha tingut un missatge pel català, en el dia de la rosa i dels llibres, recordant que aquesta llengua ha estat "perseguida i prohibida al llarg dels segles i que encara avui té adversaris, lleis i institucions que la voldrien fer desaparèixer". A més, ha defensat que aquesta festivitat és molt important "perquè celebrem que existim com a país" i ha reivindicat Catalunya com a una terra d'"acollida" que ha incorporat la "diversitat" i les "noves identitats".

El president ha acabat el discurs reclamant renovar amb més força que mai "la lluita pel retorn i la victòria de la llibertat".