El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que es facin confinaments a Madrid davant l'augment de casos de coronavirus. El president ha reclamat aquesta mesura en una compareixença davant la premsa després de les votacions al Parlament d'aquest divendres.

"A Madrid s'haurien de fer confinaments com els que vam fer nosaltres a Lleida. Ara el Segrià és una de les millors zones del país. No puc entendre com no s'han produït encara aquests confinaments", ha lamentat dirigint-se tant al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Baixes per a pares amb fills aïllats

Per altra banda, el president ha demanat per enèsima vegada a Sánchez que reguli les baixes per a pares amb fills aïllats després que el Parlament hagi aprovat una proposta de resolució que demana a la Moncloa "donar cobertura per mitjà d’una baixa per incapacitat temporal a les persones treballadores amb filles i fills menors que hagin de romandre fora de l’escola per quarantena".

Quim Torra Debat politica general - Sergi Alcazar

El president Torra en la roda de premsa d'aquest divendres al Parlament | Sergi Alcàzar

La proposta ha estat aprovada pels tres partits independentistes, JxCat, ERC i la CUP, i també pels comuns. En canvi, ha rebut el vot en contra de Cs, el PSC i el PP. És per aquest motiu que Torra ha lamentat la negativa dels socialistes a donar suport a la petició i ha demanat a CECP que pressioni el seu soci a Madrid perquè la mesura es dugui a terme.

"No es pot votar una cosa aquí i fer-ne una altra de diferent a Madrid. Aquesta és l'única cosa que no tenim resolta. Per què hem d'esperar al col·lapse?", ha criticat.

Reunió a Palau amb agents socials i econòmics

Davant la inacció del govern espanyol en aquest aspecte, Torra ha anunciat que ha convocat els agents socials i econòmics el pròxim dimarts al Palau de la Generalitat "per trobar una solució". "Si la solució no ve de Madrid, vindrà de Catalunya", ha reivindicat.

 

Preguntat sobre quines solucions alternatives preveu el seu executiu, Torra només ha avançat que el gabinet jurídic hi està treballant. "El millor seria modificar un reial decret en què s'inclogués la baixa per als pares que tenen fills en quarantena", ha reiterat.

Pel que fa a la proposta del PSC aprovada al Parlament que reclama al Govern ajudes per als pares amb fills en quarantena, Torra ha assegurat que ja han pres la mesura "on tenim competències", esmentant l'ajuda ja aprovada de 300 euros per a milers de famílies vulnerables.