El president, Quim Torra, ha reiterat durant el missatge institucional amb motiu de la Diada el compromís del Govern per fer efectiva la República, "una República compartida que ha de ser de tots els catalans". Aquest ha estat el primer discurs institucional de l'Onze de Setembre que ha pronunciat Torra i l'ha tancat amb un "Visca Catalunya Lliure!".

En l'arrencada institucional de la Diada, Torra ha recordat els presos i exiliats perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula als catalans l'1-O i ha insistit que "aquest és un poble que se sent i es vol lliure. Que ha decidit ser sobirà del seu destí".

Torra ha evocat la votació de la Junta de Braços que el juliol del 1713 va decidir defensar "fins a les últimes conseqüències" un dels sistemes constitucionals i parlamentaris "més antics d'Europa". I ha assegurat que "com fa 300 anys som en una nova cruïlla històrica en el nostre país": "Ens cal decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l'exili ens conformem o resistim i avancem".

"El que fractura és l'absència de llibertat"

El president ha cridat a fer valdre la veritat i mantenir el bon to malgrat els insults i les humiliacions", però també a "viure lliures amb totes les conseqüències" i defensant "aferrissadament, apassionadament, les llibertats democràtiques". "La llibertat no fractura mai, allò que fractura és la seva absència", ha reblat.

La crida a una mobilització permanent ha estat present també al discurs, que no amaga la complexitat del moment, així com també l'apel·lació a no caure en provocacions. "La història ens explica que cada vegada que hem caigut, ens hem tornat a alçar i a posar en marxa. I ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals. Ens tornem a posar en marxa sense abandonar mai les nostres banderes del diàleg, de la pau i de la paraula", ha reclamat el president, qui ha insistit que la paraula i el vot són les úniques eines: "els nostres únics baluards".

"Conviure és viure els uns amb els altres i no pas els uns sota els altres", ha proclamat Torra. Per això, ha emplaçat els catalans a fer causa comuna de la defensa de les llibertats i la democràcia, perquè "són l'únic terreny fèrtil sobre el qual pot créixer el benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats".